Oglasili so se vsi odtenki moškega petja

V Grajski kleti v Vipavskem Križu in cerkvi Marije tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi je minuli konec tedna odmevalo moško zborovsko petje. Moški pevski zbor Srečko Kosovel je v sodelovanju z Občino Ajdovščina, Javnim skladom za kulturne dejavnosti, Zvezo kulturnih društev Ajdovščina in KS Vipavski Križ gostil četrti Mednarodni pomladni festival petja. Rdeča nit je bilo moško petje v vseh odtenkih.

V Grajski kleti v Vipavskem Križu je pel zbor Srečko Kosovel Ajdovščina pod vodstvom Andreja Makorja.  Foto: Stanislav Božič
V Grajski kleti v Vipavskem Križu je pel zbor Srečko Kosovel Ajdovščina pod vodstvom Andreja Makorja.  Foto: Stanislav Božič

VIPAVSKI KRIŽ > Organizatorji so za uvod v letošnji Pomladni festival petja pripravili strokovni posvet Moško petje včeraj, danes, jutri.

Premalo možnost za petje v zboru

Po pozdravnem nagovoru ajdovskega župana Tadeja Beočanina in predsednika Moškega pevskega zbora Srečko Kosovel Ajdovščina Martina Gregorca je besedo prevzela pevka in zborovodkinja ter režiserka na Radiu Trst A Tamara Stanese. Na okrogli mizi so sodelovali zborovodje sodelujočih sestavov Andrej Makor, Mira Fabjan, Iztok Kocen, David Bandelj in dirigent Stojan Kuret.

Sodelujoči so izpostavili številne izzive, s katerimi se soočajo, od tega, kako naj si zborovodja zastavlja cilje in jih po potrebi tudi prilagaja, do tega, kako izbira primeren repertoar za sestav. Poudarili so vprašanje vključevanja dečkov in fantov v otroške in mladinske zbore. Prisotni so se strinjali, da je v Sloveniji največja težava v tem, da imajo fantje le malo možnosti, da se kot srednješolci vključijo v zborovski sestav. Posledice so opazne ob vpisu na fakulteto, ko morajo spet vlagati v vokalno tehniko in izobraževanje pevcev, so poudarili na posvetu.

Vipavski Križ je gostil tudi uvodni koncertni del festivala. Prvi večer so se ob gostiteljih, Moškem pevskem zboru Srečko Kosovel iz Ajdovščine, ki ga od lani vodi prodoren dirigent in skladatelj Andrej Makor, predstavili še Kvintet Vintgar z Blejske Dobrave pod vodstvom Luke Černeta, Fantovska skupina Devin-Nabrežina, ki jo od ustanovitve vodi Mirko Ferlan, Oktet Žetev iz Luč v zgornji Savinjski dolini, ki ga vodi Mitja Venišnik, in Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec z zborovodjo Iztokom Kocenom. Kot zadnja je nastopila Skupina Claudio Monteverdi iz Rude pod vodstvom Mire Fabjan.

Nedelja je dan za sakralno glasbo

Nedeljski koncertni večer v cerkvi Marije tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi je že tradicionalno vključeval sakralno glasbo. Ob domačem pevskem zboru so se na na svojem krstnem nastopu predstavili fantje iz Mešanega mladinskega zbora Emil Komel iz Gorice pod vodstvom Davida Bandlja. Tudi na nedeljskem koncertu je nastopila Skupina Claudio Monteverdi, kot zadnji pa je pred občinstvo stopil Slovenski oktet. Iz raznolikega repertoarja okteta je umetniški vodja Jože Vidic za to priložnost izbral tudi dela skladatelja in zborovodje Andreja Makorja.


Najbolj brano