Odprli slovenski paviljon v beneškem Arzenalu

V okviru 59. beneškega bienala so danes popoldne v Arzenalu odprli slovenski paviljon. Slovenijo na eni največjih svetovnih predstavitev dosežkov sodobne umetnosti zastopa akademski slikar Marko Jakše z razstavo Brez gospodarja.

V okviru 59. beneškega bienala so danes popoldne v Arzenalu 
odprli slovenski paviljon. Foto: Daniel Novakovic/STA
V okviru 59. beneškega bienala so danes popoldne v Arzenalu odprli slovenski paviljon. Foto: Daniel Novakovic/STA

BENETKE > Razstava v slovenskem paviljonu vključuje Jakšetova dela, ki jih je slikar ustvaril v tem tisočletju. Komisar razstave je direktor Moderne galerije Aleš Vaupotič, kustos Robert Simonišek.

Akademski slikar Marko Jakše s svojimi domiselnimi deli že več kot tri desetletja vznemirja javnost. Vse od začetka ustvarjalne poti se intenzivno posveča izključno slikarskemu mediju in znotraj tega raziskuje svoje specifične poudarke. Je izjemno samosvoj in sugestiven umetnik. Leta 2015 je prejel nagrado Prešernovega sklada. Ferdinand Šerbelj je takrat ob utemeljitvi nagrade zapisal, da si Jakšeta zapomnimo kot ustvarjalca nasprotij; je sodoben in arhaičen, poetičen in ekspresiven, konvencionalen in anarhičen, intimen in političen. Akademski slikar Marko Jakše se je rodil leta 1959 v Ljubljani. Leta 1987 je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pri Prešernovi nagrajenki Metki Krašovec. Živi in ustvarja v Rutah v vasi Mohorje s statusom svobodnega umetnika.

V paviljonu z mivko na tleh je na ogled 13 Jakšetovih del z naslovi v angleškem in italijanskem jeziku. Med drugim so na ogled olji na platnu iz leta 2010 in 2016 z naslovom Rekonvalescenca in Rdeči dim ter Vrnitev na kraj zločina (2010-13), mešana tehnika na papirju na platnu.

Producenta projekta sta Moderna galerija in kulturno izobraževalno društvo Kibla.

Postavitev paviljona in oblikovanje razstave je delo arhitektov Matea Eiletza in Claudie Ortigas. Katalog razstave je oblikovala Jagoda Jejčič. Pod fotografije slik se podpisuje Dejan Habicht. Za video predstavitev je poskrbel Gorazd Krnc. Pri postavitvi spletne strani so sodelovali Jaka Železnikar, Narvika Bovcon ter Ana Korenina in Borut Kovačec.

Letošnji beneški bienale z glavno razstavo Mleko sanj se za javnost odpira v soboto, ko bodo tudi podelili nagrade. Umetniška dela na tradicionalnih prizoriščih v Vrtovih in Arzenalu bodo na ogled do 27. novembra. Prvič v zgodovini bienala ženske na glavni razstavi predstavljajo večino.


Najbolj brano