Na festivalu Ment tudi Primorci

Na kar 14 prizoriščih v prestolnici se danes začenja festival Ment. Ta ni le izvrsten vulkan uživanja nove izvirne domače in tuje glasbe za poslušalstvo, temveč zlasti priložnost za ustvarjalce, da pritegnejo pozornost tujih festivalov, založb in drugih predstavnikov glasbene industrije. Do petka se bo predstavilo več kot 70 nastopajočih, tudi Primorcev, med njimi Jakob Kobal z bendom in Pantaloons.

  Jakob Kobal & His Imaginary Friends se  predstavljajo jutri v Orto 
Baru.  Foto: Eros Brajko
Jakob Kobal & His Imaginary Friends se predstavljajo jutri v Orto Baru.  Foto: Eros Brajko

LJUBLJANA > Drevi ob 23.15 se bo v Komuni Kina Šiške predstavil istrski trio Pantaloons, v katerem soustvarjajo Luka Belič na tenor saksofonu, bobnar David Nik Lipovac in tubist Aljaž Markežič. Za svojo zvrst pravijo, da so akustični EDM (Electronic Dance Music) s primesmi jazza, funka, broken beata, dubstepa in housa. Nedavno so izdali malo ploščo.

“Od Menta si primarno obetamo, da bo to eden boljših koncertov, kar smo jih imeli. Verjetno bo tudi najbolje obiskan doslej,” pravi Lipovac. “Želimo si ga karseda uspešno izkoristiti, saj si želimo igrati tudi na tujih tleh. V bistvu si bend obeta toliko, kolikor si Ment od benda. Moram reči, da smo vložili kar nekaj energije in časa v pripravo na koncert, sploh v zadnjem mesecu, pesmi smo še malce preuredili, jim dodali nekaj elementov, pa še kakšno novo smo napisali, ki jo bo moč premierno slišati ravno na Mentu. Vpoklic na takšen festival bi za nas pomenil tudi prelomno točko, ko se bo povpraševanje po naši glasbi najverjetneje občutno povečalo. Zelo smo hvaležni ekipi Menta, saj so nas načrtno umestili v čim boljši del časovnice festivala. Vzeli so si tudi čas, da so nas pripravili in uvedli v delovanje festivala.”

Izkoristiti priložnost

Pantaloons so lani izdali (zlasti v promocijske namene) malo ploščo, ki je dosegljiva na spletu, za 2020 pa pravijo, da bo leto singlov, najbrž pa še ne dolgometražne plošče.

David Nik Lipovac bo na Mentu nastopil tudi v zasedbi idrijskega kantavtorja Jakoba Kobala, v kateri so še basist Jaša Hedžet, saksofonist Nace Kogej in Danijel Bogataj na violini in kitari.

Jakob Kobal & His Imaginary Friends bodo nastopili jutri ob 21. uri o Orto baru. “Od Menta si obetam še en čudovit koncert naše skupine. Ko z njo stopim na oder, se moje življenje ustavi in takrat zares zaživim trenutek,” pravi Kobal, ki je veliko pohval požel že s prvencem Cloudless. “Ment je sijajna odskočna deska v svet, saj privabi ogromno ljudi iz tujine, ki iščejo talent in ga hočejo predstaviti svoji publiki.” Jutri bodo predstavili tudi glavnino skladb s prihajajoče plošče, s katere je radijske valove že osvojila “naravovarstvena” Mother.

Primorske gore list je tudi didžejka Lara iz Cerknega, ki v petek ob 16. uri vrti v ploščarni Big nose, od koder bo tudi internetni prenos dogajanja na platformi radia Red Light Radio iz Amsterdama.

Opazijo te tudi v tujini

Basist Jaša Hedžet, ki bo jutri v Ortu nastopil s Kobalom, je Ment s svojo matično zasedbo Noair okusil že lani, sadove pa še žanjejo: “Prinesel nam je zelo zelo veliko promocijo in s tem veliko koncertov v Sloveniji ter povpraševanje iz tujine: Avstrije, Francije ...” pravi Hedžet. “Stkali smo veliko novih prijateljstev, pa tudi novih navez znotraj glasbene industrije. Predvsem pa nas je popeljal tudi do festival Waves Vienna na Dunaju, kjer smo bili odlično sprejeti in vabljeni na preostale tuje trge,” še pravi glasbenik. Noair bodo čez nekaj dni izdali nov singel Igrá, ki bo njihova prva skladba v slovenščini.

Ment na številne dogodke vabi do petka.


Najbolj brano