Odkupili so štiri oprave oračev in celo plug

Že tretje leto zapored so v slovenskem etnografskem muzeju ob kulturnem prazniku pripravili razstavo izvirnih pustnih mask. Po škoromatih iz Hrušice predlani in ravenskih pustih lani so letos pripravili razstavo pustnih oračev iz Okiča na Štajerskem. Muzej je ob tem odkupil štiri oprave oračev in celo cel plug.

Adela Pukl s korantom iz zajčjih kož, ki po Okiču hodi skupaj s 
pustnimi orači. Foto: mountainattack.com
Adela Pukl s korantom iz zajčjih kož, ki po Okiču hodi skupaj s pustnimi orači. Foto: mountainattack.com

LJUBLJANA > V slovenskem etnografskem muzeju so ob letošnjem kulturnem prazniku pripravili že tretjo razstavo izvirnih pustnih mask, ki jih zadnja leta načrtno zbirajo in odkupujejo. Po dveh primorskih maskah je avtorica razstave mag. Adela Pukl letos postavila na ogled maske in oprave pustnih oračev iz Okiča. Ti so bili prvi med številnimi orači Slovenskih goric, Haloz, Ptujskega in Dravskega polja ter obronkov Pohorja, ki so se vpisali v register nesnovne kulturne dediščine.

Odprtje razstave je zaradi epidemije sicer potekalo na spletu, tako da se ga niso mogli udeležiti ohranjevalci dediščine iz Okiča, si je pa razstavo že v nedeljo in ponedeljek ogledalo več kot tisoč obiskovalcev iz Ljubljane. Odprta bo do 1. marca, obiskovalci pa si jo lahko ogledajo tudi na spletni strani muzeja.

V slovenskem etnografskem muzeju tudi letos načrtujejo nakup nekaj mask, njihove želje pa spet segajo na Primorsko. Radi bi namreč odkupili nekaj oprav liških pustov iz Liga nad Kanalom, prihodnje leto pa jih ob kulturnem prazniku postavili na ogled. Adela Pukl nam je ob tem razkrila tudi načrt muzeja, in sicer, da bi v nekaj letih dopolnili zbirko izvirnih slovenskih pustnih mask in jo predstavili na razstavi.

“Trenutno pregledujemo, kaj je muzej odkupil v petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ugotavljamo, da so takrat, razen redkih izjem, odkupovali večinoma naličja. Pred nekaj meseci smo zagnali tudi projekt sistematičnega pregledovanja terena, da bi odkrili vsa lokalna pustovanja in karnevale. Na podlagi tega bomo naredili analizo in pregled pustnih šeg v Sloveniji, iz katere bi zrasla potem tudi razstava,” je napovedala Adela Pukl.

Razstave mask so pri nas povečini geografsko omejene, kljub edinstvenemu bogastvu izročila na tem področju pa doslej ni še nihče pripravil razstave, s katero bi zajel celoten slovenski prostor. Prav tako od knjige Maske slovenskih pokrajin dr. Nika Kureta iz leta 1984 naših izvirnih mask ni nihče več celovito in strokovno obdelal v knjigi.


Najbolj brano