Od zamaha do filigranske poteze

Tradicionalno mednarodno likovno srečanje, ki ga v Vipavskem Križu že dobro desetletje prireja Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske, je letos potekalo ob robu mednarodnega festivala akvarela malega formata Mini Castra 2018 in z akvarelom kot rdečo nitjo srečanja.

Mednarodnega  ex-tempora so se udeležili zelo raznoliki umetniki  
iz štirih držav. Foto: DLUSP
Mednarodnega ex-tempora so se udeležili zelo raznoliki umetniki iz štirih držav. Foto: DLUSP

VIPAVSKI KRIŽ > 14. mednarodnega extempora so se udeležili umetniki iz štirih držav. Dvodnevno ustvarjalno druženje so popestrili z delavnicami akvarela, ki sta jih vodila akademski slikar in profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Lucijan Bratuš ter akvarelist in predsednik logaških likovnikov Janez Ovsec. Srečanja so se ob organizatorjih udeležili še Silva Copič, Peter Štrukelj, Dana Terzič, Adriano Velussi, Polona Kunaver Ličen, Zora Završnik Črnilogar, Jakob Klemenčič, Roman Planko, Aneta Gajos, Virginija Urbonaviciene, Tatjana Simanaitiene, Gordana Zaklan in Ljiljana Kovačević.

Čeprav jim je pri delu nagajalo slabo vreme, je nastal obsežen in raznolik zbir likovnih del. “Motivno nas ni nihče omejeval, nekako naj bi bil v ospredju duh Vipavskega Križa, v tem okviru pa je lahko vsak iskal po svoje. Tako imamo nekaj realističnih del, nekaj polrealističnih ali simboličnih, pa tudi čisto abstraktna dela. Srečanje je hkrati priložnost, da vidiš drugačne načine ustvarjanja, od poteze, ki zaživi v enem zamahu, do pedantne obdelave vsakega detajla. Tudi to daje čar tovrstnim srečanjem,” je povedala Ajdovka Silva Copič.


Najbolj brano