Od brez do bika

Mineva 150 let od rojstva slikarja Riharda Jakopiča, impresionista in ene ključnih osebnosti v zgodovini slovenske umetnosti. Po njem poimenovano najvišjo nacionalno nagrado za likovno in vizualno umetnost je včeraj za življenjsko delo prejel akademski slikar, ilustrator in avtor animiranih filmov Milan Erič.

V Narodni galeriji hranijo Jakopičeve slike in risbe. Leta 2015 so pripravili  razstavo Beležnice.  Foto: STA
V Narodni galeriji hranijo Jakopičeve slike in risbe. Leta 2015 so pripravili razstavo Beležnice.  Foto: STA

LJUBLJANA > Rihard Jakopič se je rodil 12. aprila 1869 v Ljubljani in že kot deček slikal in risal. Na realki se je odločil, da se posveti umetnosti. Študij na dunajski akademiji je zaradi epileptičnih napadov za dve leti prekinil, zatem se je vpisal na münchensko akademijo, kjer pa je zaradi nezadovoljstva s programom študij opustil in se raje izpopolnjeval v znameniti šoli Antona Ažbeta v Münchnu.

Spomini v galeriji

Z Ivanom Groharjem, Matijo Jamo in Matejem Sternenom se je leta 1900 predstavil na 1. slovenski umetniški razstavi in dve leti zatem še na 2. Po krajšem bivanju v Škofji Loki se je leta 1906 vrnil v Ljubljano in tam ustvarjal vse do smrti. Uveljavil se je kot učitelj, organizator, pisec in izjemno plodovit umetnik.

Leta 2016 so v Narodni galeriji, kjer hranijo tudi Jakopičeve Breze, Kamnitnik v snegu, Križanke v jeseni, Zimsko pokrajino, Kopalke in Topole, pripravili razstavo njegovih risb. Ob letošnji obletnici umetnikovega rojstva so pripravili pester program dogodkov, v sklopu katerega je kustos Andrej Smrekar predstavil novo pridobitev galerije - oljno skico Spomini, ki so jo pridobili od zasebnega lastnika.

Duhovit in kritičen

Letošnjo Jakopičevo nagrado za življenjsko delo je včeraj v Moderni galeriji prejel akademski slikar, ilustrator in avtor animiranih filmov Milan Erič, leta 1956 rojen v Slovenj Gradcu. V slovenskem prostoru je že desetletja eden osrednjih akterjev na presečišču umetniških likovno-vizualnih praks. Je soavtor našega prvega in edinega celovečernega animiranega filma Socializacija bika? (1998), ki ga je ustvaril z Zvonkom Čohom, zanj pa sta dobila nagrado Prešernovega sklada. Bil je eden osrednjih akterjev slikarstva nove podobe pri nas, je pomemben ilustrator, dobitnik nacionalnih in mednarodnih nagrad.

V glavnem riše s svinčnikom na papir ali s “packanjem” in polivanjem ter naključnim nanašanjem barve na likovno polje, vendar njegove risbe in slike presegajo konvencionalnost izbranega medija. “Erič je izjemno duhovit in vendar obenem resen kritik sedanje družbe in današnje dobe, ki s svojim vrhunskim obvladovanjem likovnega jezika in izjemno pozitivno energijo pomembno vpliva in za seboj pušča globoke sledi na področju ilustracije, risbe in animiranega filma,” piše v utemeljitvi.

Priznanji, ki ju podeljujejo umetnikom mlajše generacije za posebne projekte ter dosežke na področju likovne umetnosti, sta dobila akademska slikarka Suzana Brborović ter avtorski tandem Nika Oblak - Primož Novak.

Razstava del iz opusa nagrajenca Milana Eriča bo med 16. in 30. aprilom na ogled v Galeriji ZDSLU v Ljubljani.


Najbolj brano