Obujena ženska peresa in glasovi

Koncertni cikel Simfonic voices, ki ga pripravlja Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, tokrat namenja prostor Skladateljicam. Tako je svoj koncertni projekt naslovil Akademski pevski zbor Tone Tomšič, ki pod vodstvom Jerice Gregorc Bukovec v koprsko dvorano sv. Frančiška prihaja jutri ob 19. uri.

KOPER, LJUBLJANA > Koncertni sklop Skladateljice je Akademski pevski zbor Tone Tomšič pripravil v želji, da občinstvu predstavi dela, ki so jih v zakladnico zborovske glasbe prispevale ženske. “Ženski glas in žensko pero sta sploh ob pregledu zgodovinskih del iz obdobij pred drugo svetovno vojno pogosto pozabljeni,” pojasnjujejo odločitev in dodajajo, da je cilj koncertnega projekta opozoriti na izjemno bogastvo, ki so ga ustvarile skladateljice, in se pokloniti njihovemu spominu.

“Dejstvo je, da je uspeh v vrhunski umetnosti, sploh na področju skladateljstva, še vedno težji za predstavnice ženskega spola. Zbor si je ravno zaradi tega postavil nalogo prikaza uspešnosti skladateljic v časih, ko je bilo njihovo delo še veliko težje in manj cenjeno,” pravijo in dodajajo, da si želijo s projektom spodbuditi tudi druge ustvarjalce v slovenski glasbeni skupnosti, da bi pogosteje posegali po delih skladateljic. “Obogatitev vsebinske pestrosti je torej eden od glavnih ciljev projekta, ki smo si ga zastavili. Poleg tega projekt organiziramo v upanju, da bomo prek njega spodbudili nove stvaritve in navdihnili dekleta in ženske, ki bodo k repertoarju slovenske zborovske glasbe prispevale v prihodnje,” še dodajajo.

Na koncertu bo mogoče prisluhniti delom Hildegarde Bingenške (1098-1179), Clare Schumann (1819-1896), Fanny Cäcilie Mendelssohn Bartholdy (1805-1847), Barbare Strozzi (1619-1677), Lili Boulanger (1893-1918), Alice Tegnér (1864-1943) ter sodobnih slovenskih skladateljic mlajše generacije, Nane Forte (1981) in Tadeje Vulc (1978).

Skladbe bodo povezane tudi s plesnimi intermezzi in posebno koreografijo, ki jo je zasnovala plesalka Leja Jurišić. S plesnimi utrinki želijo ustvarjalci poudariti simbolični ples ženske skozi čas in umetnost ter ustvariti občutek pomena ženskega skladateljskega ustvarjanja.


Najbolj brano