O lepoti, ljubezni, globalnih prevarah

Gregor ljubi Silvijo in Silvija ljubi Gregorja, oba pa ne zmoreta izražati svojih čustev. Gregor misli, da je predebel in zato Silviji neprivlačen. Ona pa je prepričana, da je premajhna in drobna, torej daleč od Gregorjevega ideala. Lepotni modeli pogojujejo življenje, danes bolj kot kdajkoli. Preziranje bistva življenja zaradi slepega zasledovanja zunanje podobe pa je vsebina slikanice Michaela Colemana in Tima Warnesa, ki jo je Jasmin Kovic prosto priredila za oder in bo v njeni režiji zaživela v otroškem programu Slovenskega stalnega gledališča.

Zasedba nove otroške predstave tržaškega gledališča Gregor in Silvija na premoru med vajami (z leve): skladatelj Stefano 
Sacher, režiserka Jasmin Kovic, igralca Tina Gunzek in Blaž Popovski.
Zasedba nove otroške predstave tržaškega gledališča Gregor in Silvija na premoru med vajami (z leve): skladatelj Stefano Sacher, režiserka Jasmin Kovic, igralca Tina Gunzek in Blaž Popovski. 

Gregor in Silvija je zgodba neuslišane ljubezni goril, ki ne znata sprejeti lastnega telesa, kar po eni strani vodi v humorne prizore, po drugi pa v preziranje tega, kar je obema najpomembnejše. Predstava se tako pošali iz aktualnih trendov, od influencerjev do nedosegljivih lepotnih modelov in lažnega idealiziranja minljivih mitov.

Otroški muzikal za dva igralca, s Tino Gunzek in Blažem Popovskim v glavnih vlogah ter z izvirno glasbo tržaškega skladatelja Stefana Sacherja, bo premierno zaživel v soboto, 14. novembra, v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici.

O posledicah globalnih modelov

“S skladateljem Stefanom Sacherjem sva si med snovanjem predstave zastavila precej ciljev. Želela sva ustvariti čisto nov muzikal z izvirnim besedilom in novimi skladbami ter s privlačnimi melodijami, ki bi jih otroci lahko z igralci prepevali tudi med samo izvedbo predstave, saj bodo refrenom lahko sledili tudi v živo na platnu,” pove režiserka Jasmin Kovic.

“Poleg tega sem si osebno, pri oblikovanju libreta in režije, postavila še dva cilja: da bilo besedilo aktualno, blizu mladim generacijam, in da bi obravnavalo sodobne in prepoznavne teme. Zavedam se namreč, da otroci in mladostniki zmeraj hitreje stopajo v kontakt s svetom globalne komunikacije. Pametni telefoni in tablice, ki vstopajo že v vozičke predšolskih otrok, začenjajo hitreje privlačiti pozornost najmlajših z vsiljevanjem idealiziranih estetskih modelov in visokih lepotnih standardov. Najmlajši se, seveda, že zgodaj soočajo in primerjajo s temi modeli, kar večkrat privede do negativnih posledic, kot je nesprejemanje samega sebe in lastne podobe. Čeprav se bo predstava dotaknila globljih aktualnih tem in bo, upam, posredovala namige oziroma koristne napotke za razumevanje današnjega, z informacijami prenasičenega sveta, si prizadevam, da bi to storila na humoren, otrokom privlačen in zabaven način,” pravi režiserka.

“Sem skladatelj klasičnega kova, zato je naročilo za otroški muzikal postalo priložnost za odkrivanje novih zvočnih svetov. Moj opus obsega zborovsko, komorno, orkestrsko glasbo, dve operi, scensko glasbo, nekaj songov in art songov, muzikal pa je zame nekaj novega,” pravi skladatelj Stefano Sacher.

Med klasično in pop govorico

“Sledil sem navodilom režiserke, poglobil sem se v njeno izvrstno besedilo, ki je sentimentalno, zabavno, primerno za ciljno publiko predstave. Napisal sem tako duete, arije, spremno glasbo, v kateri sem uporabil govorico, ki izhaja iz pop, progresivne, rap glasbe. Uporabil pa sem tudi nekaj romantičnih valčkov, za katere sem našel navdih v opusu Franza Schuberta, kot tudi programsko glasbo,” še pojasni skladatelj.

Sprejmi se!

“Spremljamo pot majhne in drobne gorile Silvije ki se na vse pretege trudi, da bi postala velika in močna, dokler ne spozna, da so prav tiste lastnosti, ki jih po navadi pri sebi ne maramo, tiste, ki nas delajo lepe in posebne. Ko sprejmemo sebe takšne, kot smo, in se osvobodimo vsiljenih vzorcev, morda najdemo tudi ljubezen,” pove Tina Gunzek, ki igra gorilo Silvijo. Blaž Popovski pa o svoji vlogi Gregorja razmišlja: “Gorila boy Gregor misli, da bo dobil vse, kar si želi, če bo le spremenil svoj videz. Da bi prišel do cilja, je pripravljen premikati gore. Med potjo, ki je sicer težavna, spozna samega sebe in to ga pripelje do cilja ... vendar, ali je resnično to, kar je pričakoval?”


Najbolj brano