Kosovelov dom ne vabi na nedogodek

Jutri bodo pred Kosovelovim domom v Sežani pripravili (Ne)dogodek, na katerega nikogar posebej ne vabijo, kar izhaja že iz imena, vendar želijo z njim opozoriti in spomniti, da so - kakor drugi domovi, gledališča in kinodvorane - zaprti že šest mesecev.

 Foto: arhiv Kosovelovega doma Sežana
Foto: arhiv Kosovelovega doma Sežana

SEŽANA > V ponedeljek je minilo že šest mesecev, odkar so zaprli kulturne domove, gledališča in kinodvorane, so sporočili iz Kosovelovega doma Sežana, ki je imel v soboto, 17. oktobra lani, zadnje gostovanje, in sicer plesne predstave za otroke, OHO Zavoda En-knap. “V ponedeljek, 19. oktobra, ko bi morali začeti vpisovati obiskovalce v nove abonmaje, smo vrata morali zapreti,” se spominja direktorica Kosovelovega doma Nina Ukmar.

V pol leta neizvedenih vsaj 180 dogodkov

“Glede na to, da sicer beležimo v povprečju vsaj en dogodek na dan, je bilo odtlej neizvedenih najmanj 180 dogodkov,” še dodaja direktorica in pojasni, da je bila v tem času več kot tretjina zaposlenih na čakanju, ostali so delali zgolj skrajšan delovni čas, torej 20 ur tedensko.

Da bi opozorili, kako dolgo že traja njihovo zaprtje, so v Kosovelovem domu odločili pripraviti tudi t.i. NEdogodek, ki bi se moral zgoditi na žalostno “obpolletnico” zaprtja, a so ga zaradi slabe vremenske napovedi prestavili na jutri, (ne)zgodil pa se bo ob 14. uri na ploščadi pred domom.

Na NEdogodek kar na spletu

NEdogodek bo zgolj nekakšen opozorilni dogodek: na ploščad bomo postavili stole in opozorilne napise ter stojalo za mikrofon, v tišini bomo le stali pred domom. NEdogodek bo trajal največ eno uro, pripravili pa bomo tudi 'dogodek' na socialnih omrežjih,” opozarja Nina Ukmar, direktorica doma, ki je vrata prvič odprl 12. aprila 1991, po tridesetih letih pa na odprtje znova čaka, v upanju, da bodo jubilej lahko počastili tako kot si osrednja kraška kulturna ustanova tudi zasluži.


Najbolj brano