Nocoj pa vsi v muzej!

Varnostne ukrepe bo še treba spoštovani, a vendar bo drevišnja Poletna muzejska noč očitno bolj sproščena od lanske. Muzeji in galerije po vsej Sloveniji spet na stežaj odpirajo vrata, seveda tudi na Primorskem: v Tolminu, Novi Gorici, Ajdovščini, Idriji, Postojni, ob morju ...

V Pilonovi galeriji bodo drevi odprli razstavo risb in slik, ki jih je 
ustvaril  Lojze/Luigi Spazzapan (levo njegov avtoportret), Notranjski muzej pa bo v Postojni gostil Marjana Mančka (desno 
njegovi legendarni Hribci).
V Pilonovi galeriji bodo drevi odprli razstavo risb in slik, ki jih je ustvaril Lojze/Luigi Spazzapan (levo njegov avtoportret), Notranjski muzej pa bo v Postojni gostil Marjana Mančka (desno njegovi legendarni Hribci). 

PRIMORSKA > V Tolminskem muzeju so program spletli okrog rojaka Vladimirja Kavčiča - Jeana Vodaina (1921-2006). Umetniku, ki je večino življenja preživel v Franciji, a ni nikdar pozabil domovine, se bodo ob 19. uri poklonili z odprtjem likovne razstave ob stoletnici njegovega rojstva, po kateri bodo nocoj vodili večkrat. Da so svojevrsten navdih lahko tudi smeti, bodo uro zatem pokazali tolminski gimnazijci, sodelujoči v mednarodnem projektu. Ob 21. uri bosta francoske šansone interpretirala Marjeta Prudič in Jernej Juren iz zasedbe Počeni škafi.

Idrijski Mestni muzej med 18. in 23. uro vabi k ogledu novih razstav Društva klekljaric idrijske čipke in Tine Koder Grajzar. Ob 21. uri bo igralka Metka Pavšič nastopila kot prva tihotapka čipk in živega srebra Melhiorca.

Goriški muzej bo ob 20. uri na gradu Kromberk odprl pregledno razstavo ob 80-letnici slikarja Franca Goloba, v vili Bartolomei v Solkanu bodo ob 18. uri otroke in družine gostili na delavnici NePozabljeni predmeti, vabijo pa tudi k ogledu drugih muzejskih zbirk.

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini bodo ob 18. uri odprli razstavo risb in slik, ki jih je ustvaril Lojze/Luigi Spazzapan (1889-1958).

Brezplačen obisk danes med 18. uro in polnočjo omogočajo tudi v pivškem Parku vojaške zgodovine, v postojnskem Notranjskem muzeju pa bodo ob 18. uri gostili ilustratorja, karikaturista in filmskega animatorja Marjana Mančka. Odprli bodo razstavo Humor + satira: Marjan Manček = mračen kajman. Ob 19. uri bodo na delavnici za otroke in družine učili, kako narisati jamskega medveda in druge živali.

V Pilonovi galeriji bodo drevi odprli razstavo risb in slik, ki jih je ustvaril
Lojze/Luigi Spazzapan (levo njegov avtoportret), Notranjski muzej pa bo v Postojni gostil Marjana Mančka (desno njegovi legendarni Hribci).

110-letnico Pokrajinskega muzeja Koper bodo praznovali z vodenji po stalnih razstavah, po aktualni 100 let marežganskega upora v sosednji Muzejski galeriji, ob 18. uri bodo predstavili nov prevod knjige Carla MarchesettijaPrazgodovinska gradišča Trsta in Julijske Krajine iz leta 1903, ob 19. uri pa knjigo Nike Erjavec in Loredane SabazKabinet za naravoslovje Oreste Gerosa: zgodovinska, naravoslovna in kulturna dediščina Kopra.

Vrata bodo odprli tudi na premskem gradu, ob 18. uri pa bodo v tamkajšnji nekdanji osnovni šoli, kjer se je rodil Dragotin Kette, predstavili prenovljeno razstavo o njem Ne bom se vdal. Ob 19.3o bo violinist Zdravko Pleše pesnikove verze preoblačil v popularne ritme popa, hip-hopa, valčka in polke.

V Izoli desetletje praznuje projekt Iz(s)olani, ki na kar osmih razstaviščih med 19. in 22. uro vabi k ogledu ustvarjalnosti domačinov, ljubiteljev in profesionalcev.

V Piranu se bo zvrstilo več srečanj z zgodovino in umetnostjo. Ob 19. uri bodo v Galeriji Hermana Pečariča odprli razstavo del predlani umrlega koprskega kiparja Vojca Sodnikarja Ponisa.

Ob 20. uri bo v Pomorskem muzeju Sergej Mašera sledila otvoritev razstave 30 let Muzeja solinarstva, ob 21. uri pa v Tartinijevem gledališču koncert Tartini e Anna Maria della Pietà z ansamblom L´arte dell’arco iz Padove.  


Najbolj brano