Nocoj lov za medvedi

V Berlinu se bo nocoj pričel že 69. mednarodni filmski festival, na katerem bodo nove filmske stvaritve predvajali do 17. februarja. Letošnja izdaja Berlinala bo zadnja, ki bo potekala pod vodstvom dolgoletnega direktorja Dietra Kosslicka. Prikazali bodo 400 filmov, v tekmi za medvede jih bo 17. V uradni program sta se uvrstila tudi slovenska manjšinska celovečerna filma.

Charlotte Rampling bo prejela častnega zlatega medveda.
Charlotte Rampling bo prejela častnega zlatega medveda. 

BERLIN > Med filmi, ki se bodo letos potegovali za zlatega in srebrne medvede, režijo kar sedmih podpisujejo režiserke. Dieter Kosslick, ki bo Berlinale zapustil po 18 letih, je prepričan, da Berlinale, kar zadeva enakovredno zastopanost spolov v svetu filma, prednjači. Medtem ko so drugi najpomembnejši festivali, še posebej festivala v Cannesu in Benetkah, običajno tarča kritik glede premajhne zastopanosti žensk v tekmovalnih programih, so režijo skoraj polovice filmov, ki so letos v tekmi za medvede, podpisale ženske.

Čeprav je bil Kosslick v času vodenja festivala zaradi svojih izborov večkrat deležen tudi kritik, pa je bil ves čas izjemno priljubljen pri filmskih zvezdnikih, ki so se udeležili Berlinala. Tudi letos se bo po rdeči preprogi, ki bo tokrat iz recikliranih ribiških mrež, sprehodil s svojim prepoznavnim rdečim šalom. “Nosil bom svoj rdeči šal, sicer obstaja nevarnost, da me ne bodo prepoznali,” se je pošalil pred festivalom. Prihodnje leto bo mesto direktorja Berlinala prevzel v Italiji rojeni Carlo Chatrian, vodja filmskega festivala v Locarnu.

Festival bo letos odprl film The Kindness of Strangers danske režiserke Lone Scherfig, ki je prav tako v tekmi za medvede.

V tekmovalni program pa se je uvrstil tudi film makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske z naslovom Bog obstaja, ime ji je Petrunija, ki je makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija.

V programski sklop Panorama se je uvrstil film Šivi režiserja Miroslava Terzića, ki je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter BiH.

Festivalski žiriji bo predsedovala francoska igralka Juliette Binoche. Ob njej so v žiriji še nemška igralka Sandra Hüller, ameriški filmski kritik Justin Chang, čilski režiser Sebastian Lelio, britanska igralka, režiserka in producentka Trudie Styler in kustos za film v newyorškem Muzeju moderne umetnosti Rajendra Roy.

Častnega zlatega medveda letos prejme britanska igralka Charlotte Rampling. Z več kot 100 filmi in televizijskimi produkcijami je, kot je povedal Dieter Kosslick, sinonim za “nekonvencionalen in razburljiv kino”.


Najbolj brano