Nekoga moraš imeti rad na Ta veseli dan kulture

Danes praznujemo Prešernov rojstni dan in vseslovenski Ta veseli dan kulture. V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) so že sinoči podelili Trubarjevi priznanji in zahvalne listine, že opoldne pa novinarjem predstavili dragocene nove pridobitve.

Lojzka Špacapan je NUK-u izročila zapuščino pokojnega moža Ivana Minattija. Na Ta veseli dan 
kulture z bralci delimo    pesem Nekoga moraš imeti rad,    očala, pipo in uro.  Foto: Andraž Gombač
Lojzka Špacapan je NUK-u izročila zapuščino pokojnega moža Ivana Minattija. Na Ta veseli dan kulture z bralci delimo pesem Nekoga moraš imeti rad, očala, pipo in uro.  Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Danes je 100. rojstni dan Univerze v Ljubljani, kar dve pomembni praznovanji pa sta preveč za en sam dan, zato so že sinoči zaploskali tistim, ki so bili v preteklem letu najzaslužnejši za ohranjanje skupne pisne kulturne dediščine.

Trubarjevi priznanji sta prejela prof. dr. Anton Janko in dr. Miklavž Komelj. Prvi je znanstveno raziskoval zlasti srednjeveško književnost in v NUK-u prispeval k zavedanju pomembnosti fragmentov viteških epov Parzival in Wigalois, drugi pa je pomemben zaradi osvetljevanja in objavljanja zapuščine Vojka Gorjana, Jureta Detele in Srečka Kosovela. Posebno zahvalo za prispevek v zakladnico dediščine sta prejela Mladinska knjiga za donacijo ob nakupu dela založniškega arhiva Lavoslava Schwentnerja (v njem je tudi beležka z izplačili honorarjev Cankarju, Aškercu in drugim) ter Cistercijanska Opatija Stična, ki je k ohranjanju dediščine pripomogla z izdelavo faksimila dokumenta Carta Caritatis, “ustave cistercijanskega reda” iz 12. stoletja, ki jo hranijo v NUK-u in jo je včeraj podrobneje predstavila ddr. Nataša Golob.

Sinoči so podelili še 14 zahvalnih listin. Donatorji z različnih koncev Slovenije so jih prejeli za darove knjižnici, bogatejši za zapuščine Antona Ocvirka, Ivana Minattija, Cirila Zlobca, Janeza Gradišnika in drugih. Časi se spreminjajo, v NUK-u ne hranijo samo rokopisov - med zapuščino Aleša Debeljaka je denimo tudi prenosni računalnik.

“V zaostrenem ekonomskem položaju, v katerem je danes kultura, smo zelo hvaležni za darove,” je poudaril vodja rokopisnega oddelka Marijan Rupert.  


Najbolj brano