Najboljši je Solcetov Biti Don Kihot

Osrednjo nagrado na 11. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki se je v soboto sklenil v Mariboru, so prejeli ustvarjalci predstave Biti Don Kihot Matije Solceta, ki je nastala v koprodukciji KD Matita in Mednarodnega centra lutkovne umetnosti (MCLU) Koper.

Prizor iz predstave Biti Don Kihot Matije Solceta (levo) Foto: arhiv Matita
Prizor iz predstave Biti Don Kihot Matije Solceta (levo) Foto: arhiv Matita

MARIBOR > Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije je osrednji nacionalni lutkovni festival, ki ga prirejata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor s ciljem prikazati izbor najboljših slovenskih lutkovnih predstav preteklih dveh sezon.

Za nagrade se je potegovalo 12 predstav po izboru selektorja Roka Bozovičarja, ki jih je ocenjevala mednarodna žirija v sestavi Špela Čadež, Zala Dobovšek in MarekWaszkiel. V končnem poročilu je zapisala, da je prikazane predstave zaznamovala izjemna estetska in vsebinska raznolikost. “Skupaj s široko raznovrstnostjo metodologij in razpiranja pomenov lutkovnega medija je bilo na festivalu jasno občutiti potrebo ustvarjalcev in ustvarjalk, da problematizirajo aktualna družbena stanja; kar nekaj predstav je namreč izpostavljajo ekološke motive in tudi kritično reflektiralo 'novo realnost', ki nam jo globalno kroji virus,” je med drugim poudarila žirija.

Izkustveni dogodek!

Za najboljšo uprizoritev zadnjih dveh sezon je razglasila predstavo Biti Don KihotMatije Solceta, ki “ni le predstava, je samosvoj izkustveni dogodek, ki prek mozaičnega principa kratkih animiranih prizorov, glasbe in improvizacije ustvari dinamično vzdušje presenetljivih prebliskov, improvizacije in igrivosti, a tudi kritičnega uvida v realnost”. Za to predstavo je Miha Razdrih prejel še nagrado za dramaturgijo.

Nagrado za najboljšo režijo je prejel Matteo Spiazi za predstavo Ostržek LG Maribor, ki si je priborila tudi nagrado za najboljšo animacijo oziroma igro v izvedbi Mihe Bezeljaka,enakovredno nagrado pa so prejeli še Asja Kahrimanović, Iztok Lužar in Zala Ana Štiglic za uprizoritev Tihožitje LG Ljubljana. Za slednjo je bil nagrajen tudi Zoran Srdić, in sicer z nagrado za lutkovno tehnologijo.

Tin Grabnar si je z uprizoritvijo Nebo nad menoj prislužil nagrado za koncept, Brane Solce za uprizoritev Tjulenj, prav tako predstavo Matije Solceta, nagrado za celostno likovno podobo, posebna nagrada žirije pa je bila podeljena predstavi Reči reči, in sicer “za igrivo kritiko (ne)uporabnih plastičnih predmetov”.

Na zaključni prireditvi bienala v Lutkovnem gledališču Maribor so podelili tudi Pengovove listine in Klemenčičevo nagrado za življenjsko delo.

Društvo slovenskih lutkovnih umetnikov in prijateljev lutk Unima Slovenija je Klemenčičevo nagrado za življenjsko delo namenilo lutkovni ustvarjalki Eki Vogelnik, ki je po navedbah komisije vtisnila neizbrisen pečat slovenskemu lutkovnemu gledališču, lutkovnemu filmu in televizijskim oddajam z mimičnimi lutkami.

Pengovove listine za vrhunske stvaritve na področju lutkovne umetnosti so prejeli igralec Miha Bezeljak, režiser Tin Grabnar in oblikovalec lutk Žiga Lebar.


Najbolj brano