Najbolj krvava in najbolj človeška

Odmevna uprizoritev režiserja Janusza Kice z Nejcem Cijanom Garlattijem in Arno Hadžialjević v vlogah zakoncev Macbeth pred izvedbo na osrednjem slovenskem gledališkem festivalu ponovno tudi na domačem odru.

Macbeth se poteguje za najodmevnejša slovenska gledališka priznanja.  Foto: Peter Uhan
Macbeth se poteguje za najodmevnejša slovenska gledališka priznanja.  Foto: Peter Uhan

V ponedeljek se je v Mariboru pričelo 54. Borštnikovo srečanje, osrednji slovenski gledališki festival, ki več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. V letošnjem tekmovalnem sporedu se bo zvrstilo dvanajst predstav po izboru selektorja Matjaža Zupančiča. Med njimi bo kot edina predstava primorskih gledališč Macbeth v režiji Janusza Kice.

Macbeth velja za eno Shakespearovih najbolj “človeških” besedil - kar je paradoksalno, saj gre za res krvavo dramo. A Macbethu se vendarle lahko bolj približamo kot drugim Shakespearovim temačnim karakterjem, lahko sledimo njegovi psihologiji in se z njim celo identificiramo.

Shakespearovo mojstrovino je za novogoriško uprizoritev na novo prevedel Srečko Fišer. Kostume je oblikovala letošnja Prešernova nagrajenka Bjanka Adžić Ursulov, sceno Karin Fritz, glasbo je napisal Arturo Annecchino.

Predstava bo na domačem odru na sporedu v nedeljo, 20. oktobra, ob 20. uri.


Najbolj brano