Naj živé Izštekani in dobra domača muzika!

Nastop v radijski oddaji Izštekani je danes izziv in čast, vedo povedati glasbeniki, ki se jih je v 25 letih nabralo veliko. Jure Longyka je v četrt stoletja sprva na Radiu Študent, zadnjih dvajset let pa na Valu 202 gostil mnoga znana in uveljavljajoča se domača glasbena imena. S petimi skupinami na odru Kina Šiška pa je dva večera zapored, v torek in sredo, jubilej praznoval pred razprodano dvorano.

Letošnji izštekani gostje Jureta Longyke (na fotografiji skrajno 
desno) so po prvem večeru v razprodanem Kinu Šiška pozirali še 
z enim pomembnim členom v verigi - poslušalci.  Foto: Alan Orlič/Val202
Letošnji izštekani gostje Jureta Longyke (na fotografiji skrajno desno) so po prvem večeru v razprodanem Kinu Šiška pozirali še z enim pomembnim členom v verigi - poslušalci.  Foto: Alan Orlič/Val202

LJUBLJANA > Še več, vstopnice za prvi večer so pošle, še preden so bila znana imena nastopajočih. In da, prav ste razumeli, nastopili so samo slovenski bendi! Fenomen? Ne, nekaj, kar bi moralo biti običajno, ko govorimo o kakovostni domači glasbi.

“Ljudje, srečni smo, ker nas imate za svoje,” je dejal oče oddaje Jure Longyka v etru (oddajo so predvajali v živo) z odra Kina Šiška. Prepoznaven radijski glas voditelja že 25 let na drugem programu nacionalnega radia iskrivo izziva domače glasbenike in glasbene zasedbe, da pretrgajo spone utečenega, znanega, tudi varno priljubljenega in se preprosto izštekajo. Tudi po vzoru podobnih oddaj, denimo uspešne MTV Unplugged, je za glasbenike povabilo sprva pomenilo, da pompoznost zvokov, ki jih omogočajo inštrumenti, priklopljeni na elektriko, zamenjajo za akustiko. In že to je bil in ostaja za mnoge dovolj velik zalogaj.

A z leti je povabilo k izštekanju postalo še bolj povabilo k eksperimentiranju, k popolni predaji ustvarjalnosti, domišljiji in vsemu, kar si lahko avtorska glasba privošči, ne da bi pri tem zdrsnila iz polja užitkarskega razvajanja slušnih čutov.

Za tokratni jubilej so po formuli 5x5 za 25 let oddaje na koncert povabili pet skupin: nekakšni nosilci so bili prekaljeni Dan D, ki so izštekali pet svojih skladb, Prismojeni profesorji bluesa, Fed Horses, Čedahuči in Bordo pa po štiri svoje in eno dandejevsko, ki so jo interpretirali, kakor se spodobi, po svoje. Na odru so se jim pridružili še Magnifico, pa najnovejši domači mladi up, duo Zala Kralj in Gašper Šantl. In občinstvo jih je nagradilo z ovacijami.

“Ob takih trenutkih, ko naredimo nekaj tako velikega in se pohvale zgrinjajo k Izštekanim ter k meni, se bolj kot običajno zavedam, kako je to skupno delo vseh,” nam je še pod vtisom dveh vznemirljivih večerov včeraj zaupal Jure Longyka. Ob tem poudarja, da so v verigi od glasbenikovega navdiha do poslušalčevega srca Izštekani pomemben člen, ki pa pride na vrsto v resnici precej pozno.

“Ko jih slavimo, ne pozabimo, kaj je pred in kaj za njimi. Brez čudovite glasbe in glasbenikov na eni, brez izvedbene podpore vmes in brez zvestih privržencev na drugi strani to ne bi bila niti približno tako lepa in velika zgodba. Izštekani so posrednik, so kot katalizator, ki je za reakcijo nujen, a sam po sebi ne naredi nič, reagenti so pomembni. Glasba, veščina, volja, duh časa, ljudje, ljubezen. Če so ti eksplozivni, bo raketa poletela v nebo. Ima pa katalizator lepo lastnost. V reakciji se ne potroši. Zato bodo lahko Izštekani še dolgo brcali,” je v smehu dodal Longyka. Ni razloga, da se ena pozitivnejših in dolgoživejših zgodb pod okriljem RTV Slovenija ne bi nadaljevala, dopolnjevala in se še razvijala. V dobro domače glasbe in poslušalcev, ki jih očitno ne primanjkuje.


Najbolj brano