Nagrada modra ptica Simoni Semenič za roman Skrivno društvo KRVZ

Nagrado založbe Mladinska knjiga modra ptica, ki je bila razpisana za roman za mladino, prejme Simona Semenič za delo Skrivno društvo KRVZ. Simona Semenič bo za roman prejela nagrado v višini 10.000 evrov bruto, pri založbi pa bo izšel aprila. Na tokratni natečaj je sicer prispelo 42 rokopisov 28 avtoric in 14 avtorjev.

Nagrado založbe Mladinska knjiga modra ptica, ki je bila razpisana 
za roman za mladino, prejme Simona Semenič za delo Skrivno 
društvo KRVZ.  Foto: Tamino Petelinsek/STA
Nagrado založbe Mladinska knjiga modra ptica, ki je bila razpisana za roman za mladino, prejme Simona Semenič za delo Skrivno društvo KRVZ.  Foto: Tamino Petelinsek/STA

LJUBLJANA > "Mojstrsko napisana, napeta, večplastna zgodba, ki nagovarja prednajstnike, je sicer trdno zasidrana v današnjem času, a se vešče giblje tudi v območju mitskega. Z izjemno živimi liki, zanimivo pisateljsko perspektivo, humorjem, bogastvom književnih referenc ter jezikovno sočnostjo in zvočnostjo je prava literarna poslastica, ki obeta, da ji bo pripadlo pomembno mesto v sodobni mladinski književnosti," piše v utemeljitvi nagrade.

"Črt nekega večera skozi okno svoje sobe na nebu zagleda skrivnostno senco. Si domišlja? Je to, kar vidi, res zmaj? Nenavadno doživetje bi rad delil s prijateljem Vidom, a kaj, ko sploh ni priložnosti za to, saj tudi Vid želi z njim deliti novico o vznemirljivem odkritju. V rokah njegovih dveh novih prijateljev se je namreč znašel skrivnostni zemljevid in ta otrokom pošteno buri domišljijo. Skupaj se lotijo raziskovanja in se v hipu znajdejo sredi napete pustolovščine," vsebino romana povzema utemeljitev.

Prvič lotila pisanja mladinskega romana

Simona Semenič, ki se je tokrat prvič lotila pisanja mladinskega romana, je povedala, da je rokopis nastal že leta 2012. Pisati ga je začela po rojstvu drugega sina, saj se ji je zdelo, da je prvi sin zapostavljen, zato mu je obljubila, da mu bo napisala knjigo. Nato je rokopis nekaj časa odležal, zatem ga je popravila in poslana na natečaj.

Ustvarjalni proces je bil po njenih besedah zelo podoben kot pri pisanju dramskih besedil. Kar zadeva jezik si je, tako kot pri dramskih delih, prizadevala, da bi bil živ in dostopen. Dogajanje je postavljeno v Ljubljano, pri opisovanju katere je bila, kot je povedala, precej dosledna.

Žirijo za nagrado so sestavljali predsednica Alenka Veler in podpredsednik Aljoša Harlamov ter člani Katja Kovač, Irena Matko Lukan, Tatjana Stojič in Bojan Švigelj. Poleg zmagovalnega romana Skrivno društvo KRVZ so bila v tekmi za nagrado še dela Grizolda in maček Lune J. Šribar, Surura ali ime mi je radost Manke Kremenšek Križman, Strašilka Davorke Štefanec in Ava Suzane Tratnik. Vsa nominirana dela bodo izšla pri založbi Mladinska knjiga v prihodnjih letih.

Kakovostna bera

Kot je povedala predsednica žirije in urednica mladinskega leposlovja pri Mladinski knjigi Alenka Veler, je na tokratni natečaj prispelo enajst del več kot leta 2016, ko so podelili zadnjo modro ptico za mladinski roman, in skoraj polovico več kot na prvi natečaj za mladinski roman. Letošnja bera je po njenih besedah izjemno kakovostna in mnogi rokopisi, ki so prispeli na natečaj, obetajo, da lahko iz njih nastanejo dobre knjige.

Po njenih besedah so avtorji obravnavali zelo raznolike teme. Kar nekaj je bilo pustolovskih in fantazijskih romanov, še vedno pa prevladujejo problemski romani, v katerih so vse bolj prisotne tudi teme, ki obravnavajo pasti uporabe družabnih medijev.

Kot je poudaril glavni urednik Mladinske knjige Bojan Švigelj, jim uresničevanje poslanstva, ki so si ga zastavili z modro ptico - pritegniti čim več uveljavljenih in tudi novih avtorjev ter poskrbeti, da njihova dela dosežejo čim širši krog bralcev, vse bolj uspeva. Obe dosedanja dobitnika nagrade, mladinska romana Kot v filmu Vinka Möderndorferja in Zvezde vabijo Mihe Mazzinija, sta doživela izjemen odmev v javnosti.

Kot v filmu je prejel še nagradi večernica in desetnica, roman Zvezde vabijo pa je bil nominiran za večernico. Knjigi sta bili tudi izbrani za nacionalni projekt Rastem s knjigo ter ponatisnjeni v več kot 20.000 izvodih.


Najbolj brano