Na temeljih mednarodnega, večjezičnega in medgeneracijskega sodelovanja

29. Primorski poletni festival, ki je od 5. junija do 30. avgusta v gostiteljskih mestih postregel s 64 dogodki - obiskalo jih je 6000 gledalcev -, je z bogatim kulturnim dogajanjem domačinom in gostom omogočil preživljanje dolgih poletnih večerov in noči v družbi vrhunskih umetnikov.

Najmlajše je drugi  festival pri Pri svetilniku v avgustu vabil kar z dvema premierama koprskega gledališča.  Foto: Dean Grgurica, Studiodor
Najmlajše je drugi festival pri Pri svetilniku v avgustu vabil kar z dvema premierama koprskega gledališča.  Foto: Dean Grgurica, Studiodor

Z dvojnim odprtjem s predstavama TrioGašperja Tiča v Kopru in Jugoslavija, moja dežela Gorana Vojnovića v Sežani se je 5. junija začel niz dogodkov, ki so v sproščenem poletnem duhu znova povezali občine Koper, Izola, Piran, Ankaran, Sežana in hrvaški Pulj. Na zunanjih in notranjih prizoriščih so si obiskovalci lahko ogledali šest predstav Gledališča Koper ter gostujoče predstave drugih slovenskih gledališč: APT Novo mesto, SNG Nova Gorica in Špas teatra. Program je dopolnilo tudi pet gostovanj gledaliških in glasbenih ustvarjalcev iz Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije, ki so poskrbeli za mednarodni pridih. Na mestnih ulicah, trgih in drugih prizoriščih so stregli tudi glasbene poslastice v obliki koncertov, glasbenih predstav in glasbenih večerov za vsak okus. 29. izvedba PPF pa se je tudi letos povezala s festivalom FESTIL (Festival estivo del Litorale), ki je od 18. junija do 5. avgusta ponudil dodatne dogodke v Trstu in Vidmu.

Pomemben del pestrega programa 29. Primorskega poletnega festivala so prav tako predstavljali javni pogovori, na katerih je Gledališče Koper v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Santorio Santorio, ZRS Koper in OBALAplus odpiralo pomembne teme z uglednimi gosti.

Pomemben prispevek mladih

Verdijeva ulica je med 18. in 23. julijem zaživela v barvah dogajanja PPF Mladi, kjer so se študenti akademij dramskih umetnosti iz Ljubljane, Zagreba in Banjaluke predstavili z zaključnimi produkcijami. Festivalski sklop PPF Mladi je postregel s 17 dogodki, ki jih je obiskalo 1300 obiskovalcev. Ti so se poleg predstav udeležili še javnih pogovorov in glasbenih večerov v poletnem vzdušju.

Uspešno poletno dogajanje je zaokrožil 2. festival Pri svetilniku v avgustu, pod okriljem katerega je bilo 14 dogodkov, namenjenih najmlajšim. Gledališke predstave, delavnice, klovnovske animacije in srečelovi so privabili kar 900 mladih gledalcev in njihovih spremljevalcev, nekaterim izmed njih pa so na brezplačnih delavnicah in nastopih omogočili še spoznavanje s klovnovskimi veščinami in gledališkim ustvarjanjem nasploh. Drugo edicijo festivala sta zaznamovali dve otroški premieri Gledališča Koper, to sta bili Barčica in Mali princ, gostovanje LG Ljubljana s predstavo Sapramiška in sobotno pravljično dopoldne pod okriljem dogodka Kolikor jezikov znaš, toliko ljudi veljaš, kjer so otroci v treh jezikih prisluhnili pravljici Tonin, primorskega pisatelja Vanje Pegana. V slovenščini, italijanščini in hrvaščini so jo prebrali dramski igralci Anja Drnovšek, Francesco Borchi in Mak Tepšić. Otroci so se razveselili tudi gostovanja gledališča Žar ptica iz Zagreba, ki je s predstavo Ti i ja, mali medo v hrvaškem jeziku dokazalo, da enotni jezik umetnosti ne pozna meja.

Tokratni festival je z gostovanjem uprizoritve Rdeča kapica v domovih starejših občanov poudaril tudi pomembnost medgeneracijskega sodelovanja, saj so si to sklepno produkcijo Gledališkega treninga na Gažonu, Markovcu in v Prisojah ogledali starejši občani ter tudi otroci iz vrtčevskih in osnovnošolskih počitniških varstev.

Če zaokrožimo letošnje dogajanje, bi lahko zapisali, da je 29. Primorski poletni festival v ospredje postavil kakovosten in sproščen poletni program ter povezovanje obalnih mest in njihovih ustanov. Vse to pa na stebrih mednarodnega, večjezičnega in medgeneracijskega sodelovanja.


Najbolj brano