Na oskarjih ponovno bela nadvlada

Na Ameriško filmsko akademijo se je po razglasitvi letošnjih nominirancev za najprestižnejše filmske nagrade oskarje usulo precej očitkov, predvsem zaradi belske prevlade med kandidati. Nominiranci v osrednjih kategorijah so večinoma belci, v tradicionalno rasno uravnoteženih kategorijah za najboljšo moško in žensko stransko vlogo letos ni niti enega nebelskega kandidata.

Edina temnopolta igralka med letošnjimi nominiranci za oskarja je Cynthia Erivo, ki je v filmu 
Harriet upodobila   aktivistko  za pravice Afroameričanov in žensk Harriet Tubman (1822-1913).
Edina temnopolta igralka med letošnjimi nominiranci za oskarja je Cynthia Erivo, ki je v filmu Harriet upodobila aktivistko za pravice Afroameričanov in žensk Harriet Tubman (1822-1913). 

LOS ANGELES > Pohvalno je sicer, da si je južnokorejski multižanrski satirični biser Parazit Bong Joon-hoja prislužil kar šest nominacij, tudi v najprestižnejših kategorijah za režijo in najboljši film. Zdi se, da s tako odločitvijo Ameriška filmska akademija sledi lanskemu trendu (izjemna Roma Alfonsa Cuaróna), ko med osrednje nominirance uvrsti za oskarjevski milje precej “eksotične” izdelke. Parazit bo najverjetneje slavil kot najboljši tujejezični film, ne gre pa pričakovati, da bo ponovil lansko slavje Rome, ko je Cuarón prejel tudi drugega najbolj zaželenega oskarja, za režijo.

Med nominiranimi samo ena temnopolta igralka

Poleg kategorij za najboljši film in režijo sta glede rasne neuravnoteženosti na udaru tudi kategoriji za najboljšo glavno moško in žensko vlogo. Med letošnjimi moškimi kandidati je edini “eksot” Antonio Banderas v Bolečini in slavi, med letošnjimi spregledanimi kandidati pa velikokrat omenjajo Eddieja Murphyja za vlogo v filmu Dolemite Is My Name.

Med ženskami je edina temnopolta kandidatka za oskarja za glavno žensko vlogo Cynthia Erivo, ki si jo je prislužila za vlogo v filmu Harriet. V zadnjih desetih letih je nominacijo za najboljšo glavno žensko vlogo sicer prejelo samo pet nebelskih kandidatk, zadnja med temi, ki pa je osvojila oskarja, je Hale Berry, leta 2002 nagrajena za vlogo v Balu smrti. Nominacijo za najboljšo glavno žensko vlogo bi si letos zaslužila sicer še Lupita Nyong’o za vlogo v filmu MiJordana Peela, ki s svojimi filmi dosledno nastavlja kritično ogledalo belski prevladi v ZDA.

Najbolj zaskrbljujoče so letošnje nominacije v kategorijah za najboljšo moško in žensko stransko vlogo, ki so tradicionalno rasno precej uravnotežene. Spomnimo, samo Mahershala Ali je v zadnjih treh letih v tej kategoriji osvojil že dva oskarja, najprej za vlogo v Mesečini leta 2017, lani pa za Zeleno knjigo. Letos med moškimi kandidati za najboljšo stransko vlogo ni nobenega nebelskega kandidata, uvrstitev med nominirance pa bi si prislužil vsaj svojstveni Novozelandec Taika Waititi za porogljivo upodobitev pripadnika Hitlerjeve mladine v Jojo Rabbitu.

Če je v zadnjih desetih letih kar pet nebelskih igralk osvojilo oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo (Mo’Nique, Octavia Spencer, Lupita Nyong’o, Viola Davis in Regina King), letos med kandidatkami najdemo samo pripadnice bele rase. Med spregledanimi nesojenimi nominirankami se največkrat omenja Jennifer Lopez za vlogo v filmu Prevarantke na Wall Streetu.

Kategorija za najboljši prirejeni scenarij je običajno v domeni belskih zmagovalcev, toda ko se med kandidati znajdejo pripadniki drugih ras, ti običajno zmagajo. V zadnjih desetih letih so nebelski avtorji dobili pet nominacij, štirikrat pa so zmagali. Med letošnjimi nebelskimi kandidati je samo Novozelandec Waititi, v igri za najboljši izvirni scenarij pa je Bong Joon-ho.

Oskar za režijo - moška “trdnjava”

Nenazadnje je treba omeniti, da letos med nominiranci za najboljšo režijo ne najdemo niti nobene ženske, kar še bolj potrjuje dejstvo, da gre za moško “trdnjavo”. Med letošnjimi spregledanimi kandidatkami je Celine Sciamma, ki je v Portretu mladenke v ognju postregla z zelo minimalistično in tenkočutno režijo, omenjajo pa še SlovoLulu Wang, Prevarantke na Wall StreetuLorene Scafaria ... V 91-letni zgodovini podelitve oskarjev je le Katherine Bigelow (Hurt Locker, 2009) osvojila oskarja za režijo, samo pet režiserk pa je osvojilo nominacijo.

V najprestižnejši kategoriji za najboljši film je letos sicer nominirana zvezda ameriškega neodvisnega filma Greta Gerwig s filmom Čas deklištva, toda ima zelo malo možnosti za osvojitev oskarja. Tega bo najverjetneje osvojil Bilo je nekoč ... v Hollywoodu Quentina Tarantina, saj se Akademiji večno toži po lepih starih hollywoodskih časih. Oskar za režijo utegne prav tako dobiti Tarantino, ki je doslej prejel le dva oskarja, obakrat za scenarij (Šund, Django brez okovov).

Greta Gerwig

Že lani ni bilo dvomov, kdo bo osvojil oskarja za najboljšo moško glavno vlogo (Rami Malek), in tudi letošnji izbranec ni uganka. Svoj prvi oskar bo najverjetneje končno osvojil Joaquin Phoenix za izjemno naslovno vlogo v Jokerju. Phoenix je bil doslej nominiran že trikrat, za stransko moško vlogo v Gladiatorju ter za glavni vHoji po robu in Gospodarju.

Letošnji največji zmagovalec v številu nominacij je sicer Netflix, ki si jih je prislužil kar 24 in premagal vse velike ameriške filmske producente ter celo Disney. Njegova glavna aduta sta Zgodba o zakonuNoaha Baumbacha in Irec Martina Scorseseja.  


Najbolj brano