Na festivalu v Rotterdamu svetovna premiera Kozoletovega filma o Petru Musevskem

V Rotterdamu se bo danes začel 52. mednarodni filmski festival, na katerem bo svetovno premiero doživel film Pero Damjana Kozoleta. Režiser ga je posvetil igralcu Petru Musevskemu, ki je zaigral v več njegovih filmih. Festival, ki se osredotoča na neodvisne filme, bo potekal do 5. februarja.

V Rotterdamu se bo danes začel 52. mednarodni filmski festival, 
na katerem bo svetovno premiero doživel film Pero Damjana 
Kozoleta.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
V Rotterdamu se bo danes začel 52. mednarodni filmski festival, na katerem bo svetovno premiero doživel film Pero Damjana Kozoleta.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

ROTTERDAM > Kozoletov film Pero, ki bo v Rotterdamu doživel svetovno premiero, so organizatorji festivala označili za dokumentarni hibrid. Režiser ga je posvetil preminulemu igralcu Petru Musevskemu, s katerim je sodeloval od filma Rezervni deli iz leta 2003 dalje.

Film je poklon življenju, karieri in strahovom Musevskega. Sestavljen je iz petih delov, vsak je v drugem žanru in vsak na svoj način govori o igralcu, ki je zaigral v številnih mednarodno uspešnih filmih, poleg Kozoletovih Delo osvobaja in Slovenka tudi v Kruhu in mleku Jana Cvitkoviča in Uglaševanje Igorja Šterka.

Slovo od Perota

Kozole in Musevski sta ga začela pripravljati konec leta 2019, da bi v njem spregovorila o igralcu in njegovih demonih. Na začetku pandemije covida-19 je nato Musevski storil samomor.

"Nisva posnela niti kadra. Najprej sem se odločil, da tega filma ne bo. Vendar sem čutil potrebo, da ga vseeno posnamem. Da se z njim poslovim od Perota. Med nastajanjem sem spoznaval, da to ni samo film o Perotu, ampak tudi film o meni in o nas in da ni odšel samo dober prijatelj, ampak da izginjata tudi družba in svet, v katera smo verjeli," je povedal Kozole, ki je na nizozemskem festivalu doslej sodeloval z dvema filmoma - Za vedno in Slovenko. Njegov novi film bodo prikazali v uradni selekciji v okviru programa Cinema Regained.

Festival že od leta 1972 ohranja pozornost na neodvisni in eksperimentalni filmski produkciji ter prikazuje tako nove talente kot uveljavljene filmske avtorje. Vključuje koprodukcijski trg CineMart, pobude za razvoj talentov, kot je Rotterdamski laboratorij za nastajajoče mednarodne producente, ter finančno podporo za filmske ustvarjalce prek sklada Huberta Balsa. Na sprva netekmovalnem festivalu so leta 1995 uvedli nagrade tiger, ki jih podeljujejo mladim filmarjem za njihov prvenec ali drugi celovečerec. Nagrada je vredna 40.000 evrov, ob tem pa podelijo še dve nagradi žirije. Letos se bo zanje potegovalo 16 filmov od Islandije, Švedske, Ukrajine, Španije, Maroka do Kameruna, Albanije in ZDA.

Otvoritev z Edwardom Munchom

Skupaj bodo v Rotterdamu prikazali približno 400 celovečernih, srednjemetražnih in kratkih filmov. Med gosti pričakujejo imena, kot so Darren Aronofsky, Geraldine Chaplin in Ulrich Seidl.

Festival bo nocoj odprl film Munch, v katerem se je neodvisni norveški avtor Henrik Martin Dahlsbakken poglobil v življenje umetnika Edvarda Muncha in po podatkih uradne spletne strani ustvaril veliko več kot običajni biografski film. Avtorja slavnega Krika je prikazal z različnimi igralci, ki so upodobili mnogotere Munchove plati: "namernega outsiderja, seksualnega avanturista, svobodomisleca, genija in drugo".


Najbolj brano