Na bienalu Maska 1799 fotografij

Foto klub Cerkno je pred 26 leti ob laufariji organiziral prvi mednarodni bienale Maska. Pred štirimi leti je ta s pokroviteljstvom mednarodne zveze za fotografsko umetnost FIAP prerasel v enega večjih pri nas. Na letošnji natečaj je prispelo kar 1799 fotografij, ki jih je posnelo 166 avtorjev iz 30 držav. 36 nagrad so razdelili med fotografe iz desetih držav.



Edino zlato medaljo mednarodne zveze FIAP je med Slovenci 
osvojil Primorec - Miljko Lesjak, ki  je s fotografijo Krampus-double  slavil v kategoriji Maska. Foto: Miljko Lesjak
Edino zlato medaljo mednarodne zveze FIAP je med Slovenci osvojil Primorec - Miljko Lesjak, ki je s fotografijo Krampus-double slavil v kategoriji Maska. Foto: Miljko Lesjak

CERKNO > Bienale Maska je letos postregel z rekordno bero fotografij, a nekaj manj avtorji kot predlani. Odkar je pred štirimi leti prešel pod pokroviteljstvo FIAP, so morali organizatorji zaradi enakovredne dostopnosti dodati še temi portret in prosto. Prav nanju je odgovorilo največ fotografov. Izbrana dela so na ogled v cerkljanskem muzeju.

Težko delo za žirijo

Žirija, ki so jo sestavljali slovenska fotografa Štefi P. Borko in Miran Krapež ter njuna hrvaška kolegica Neda Rački, je težavno delo opravila odlično, o čemer pričajo izbrane fotografije, letos prvič povečini posnete v črno-beli, ne pa barvni tehniki.

V temi ljudje prevladujejo portreti, večinoma črno-beli. Tovrstni posnetki so vse bolj množični tudi v temi prosto, kjer so fotografi odpirali vse mogoče teme. Najbolj barvita ostaja maska, ki prinaša vsemogoče karnevalske in obredne maske (izstopa hudič), redkeje gledališke.

Ker klub vztraja pri izbiri najboljšega posnetka domače laufarije oziroma njenega družinskega lika, je žiriji pri izbiri najboljšega posnetka priskočil na pomoč še domači fotograf Marko Čadež. Podobno kot že pred štirimi leti so za najboljši posnetek izbrali lik Ta divjega. V družini je imel odtujeni, strašljivi lik bolj obrobno vlogo, pozornost pa pridobiva po nagrajenem posnetku - najprej je zanj poskrbel domačin Bojan Tavčar, letos pa še Peter Kozjek.

Medalja domačinki

Največ uspeha je požela NemkaIsolde Stein Leibold s kar 12 izbranimi in tremi nagrajenimi fotografijami. Osvojila je dve zlati medalji FIAP za masko in ljudi. FIAP je podelil po tri komplete medalj in po šest častnih trakov v vsaki kategoriji, Fotografska zveza Slovenija (FZS) pa po tri komplete medalj.

Slovenski fotografi so dobili pet medalj in devet častnih trakov. Edina zlata medalja FIAP je za masko dvojnega hudiča pripadla Miljku Lesjaku iz Posočja.

Bronasto medaljo FIAP je za posnetek Minevajoči čas v temi prosto prejela Cerkljanka Anita Vidic Grah.


Najbolj brano