Na 28. Primorskem poletnem festivalu se bo zvrstilo kar 80 dogodkov

V dobrih dveh mesecih, med 24. junijem in 31. avgustom, se bo na 28. Primorskem poletnem festivalu (PPF) zvrstilo kar 80 dogodkov, med njimi štiri premiere, predstave bodo na ogled v Kopru, Izoli, Piranu, Ankaranu, Sežani, Trstu in Vidmu, nagovorili bodo tudi mlade in najmlajše ...

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

KOPER > “Gledališče Koper je od 12. maja, ko smo spet odprli dvorane, do danes odigralo v Kopru, Novi Gorici, Ljubljani in Prijedoru v Bosni in Hercegovini 35 predstav. To priča o silni želji po po kulturi,” je včeraj na priložnostnem prizorišču ob vhodu v teater povedala Katja Pegan, direktorica in programska vodja koprskega gledališča. Zbrane novinarje je spomnila, da se je PPF pred 28 leti rodil kot festival obmorskih mest, s Primorsko v imenu pa se širi proti severu, nekega dne bo morda segel še na Goriško in zaživel kot vseprimorski, morda v sodelovanju z Evropsko prestolnico kulture 2025. Tri primorska gledališča in tudi druge kulturne ustanove se vse bolj zavedajo, da so vsi najuspešnejši, če sodelujejo, si izmenjujejo programe, v koronadobi pa so se še bolj povezali, je poudarila Katja Pegan. In med pogledom v prihajajoča dva meseca dodala: “Tako bogat program, kakršnega ponuja PPF, ima lahko samo področje, ki premore svojo umetniško produkcijo. Še naprej sodelujemo z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, letos pa tudi z Univerzo na Primorskem. To so institucije, ki razmišljajo o tem času, ga artikulirajo, mi pa jim pomagamo, da so vidnejše. Letos imamo zaradi razmer tukaj predvsem slovenske goste, zato bi morali končno uresničevati kulturni turizem. Prepričana sem, da bi slovenski gostje prišli v gledališče.”

Krst pri Savici

Med pripravljanjem programa sredi novega vala epidemije niso vedeli, kaj se nam obeta poleti, zato so na mizi imeli več načrtov, je pojasnila koordinatorica 28. Primorskega poletnega festivala Vanja Korenč: “Vse to jemljemo kot izziv. Pravzaprav niti zdaj ne vemo, kakšni bodo pogoji poleti. Ukrepi se k sreči sproščajo in kaže, da nam bo lepo.”

Festival bo v amfiteatru Avditorija Portorož odprl Prešernov Krst pri Savici v režiji Katje Pegan. V predstavi, ki jo bodo prvič uprizorili v četrtek, 24. junija, premiera pa bo sledila v soboto, bo Mak Tepšić Črtomir in Anja Drnovšek Bogomila, ob njiju bodo igrali še Aleš Valič, Mojca Partljič in Rok Matek, nastopili bodo tudi plesalci in Pihalni orkester Piran.

Festival se ne vrača le v Avditorij, ampak po več letih tudi v vrt Pokrajinskega muzeja Koper, zaživel bo še v križnem hodniku piranskega minoritskega samostana, prvič v amfiteatru Kosovelovega doma Sežana in nekdanjem skladišču soli Libertas v Kopru ...

Stena v morju, “monolog za (eno) dušo” sodobnega angleškega dramatika Simona Stephensa, bodo v režiji Borisa Cavazze in produkciji koprskega teatra premierno uprizorili dvakrat: v Toskani rojeni in v Ljubljani živeči Francesco Borchi ga bo 4. julija na plaži v Valdoltri odigral v italijanščini, 6. avgusta pa v vrtu Pokrajinskega muzeja še v slovenščini.

Med 6. in 10. julijem bo na Martinčevem trgu v Kopru in 13. julija še v izolskem Arrigoniju pred občinstvo v živo končno prišla koprska uprizoritev komedije Jureta KarasaBirokrati v režiji Jake Ivanca.

Romaneskna uspešnica Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela, ki jo je na oder postavil režiser Marko Misirača v mednarodni koprodukciji Gledališča Koper, Gledališča Prijedor in Fundacije Friedrich Ebert Stiftung iz Zagreba, je pred dnevi že doživela bosansko premiero - po naključju prav na dan, ko so v Haagu Ratka Mladića obsodili na dosmrtni zapor zaradi genocida in vojnih zločinov na območju nekdanje Jugoslavije. Predstava bo pri nas med 22. in 31. julijem sedemkrat na ogled na Martinčevem trgu v Kopru, vmes 27. julija še v izolskem Arrigoniju.

Na festivalu bodo premierno uprizorili tudi odrsko priredbo Vojnovićevega romana Jugoslavija, moja dežela. Glavno vlogo v mednarodni koprodukciji igra Izolan Blaž Popovski. (Foto: Igor Motl)

Avgustovski program še pripravljajo, so povedali včeraj in našteli dolg seznam podpornikov z generalnim sponzorjem Luko Koper na čelu.

Štiri predstave iz Trsta

PPF je v skoraj treh desetletjih doživel vzpone in padce, je povedala predsednica Društva Primorski poletni festival Neva Zajc: “Ko je bila državna podpora boljša, smo imeli veliko mednarodnih dogodkov, ki jih zdaj ni, letos predvsem zaradi koronavirusa.” Zvrstilo se bo več “odmrznjenih” predstav domačih teatrov, tudi Slovenskega stalnega gledališča Trst, ki ga v normalnih razmerah obiskuje precej abonentov iz domovine. Poleti si bodo lahko na festivalu ogledali predstave Čudovita, Kdo je videl Coco?, Bidovec-Tomažič: Tovarištvo in Artemisia Gentileschi.

Sklop PPF mladi je predstavil njegov koordinator Matej Sukič, nov program Pri svetilniku s predstavami in delavnicami za najmlajše pa Vanja Korenč, medtem ko je čezmejno sodelovanje kolegov pozdravil Tommaso Tuzzoli, programski vodja festivala Festil, ki povezuje Videm, Trst in Milje.  


Najbolj brano