Mojzes jih je dopolnil 90

Danes je 90 let dopolnil legendarni Mojzes, skladatelj in dirigent, oče slovenske popevke in šansona Mojmir Sepe.

Mojmir Sepe Foto: STA
Mojmir Sepe Foto: STA

LJUBLJANA > Nacionalna televizija bo drevi ob 20. uri na svojem prvem programu predvajala najprej pogovor z Mojmirjem Sepetom, zatem pa posnetek koncerta s Kongresnega trga v Ljubljani, kjer sta v sredo Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Patrika Grebla nanizala več skladb iz obsežnega Sepetovega opusa: Pogled z gradu, Poletni nokturno, Frnikule za Franeta, Janžev vrh in Ljubljanske razglednice ter zimzelene Med iskrenimi ljudmi, Brez besed, Poletna noč in Zemlja pleše. Kot solisti so nastopili pevki Eva Hren in Nina Strnad, pianist Klemen Golner ter Tomaž Gajšt na krilnem rogu.

“Ganljive so pesmi, ki jih je ustvaril s soprogo, eno največjih slovenskih šansonjerk, Majdo Sepe, hudomušno prikupne tiste, ki jih je ustvaril s Franetom Milčinskim - Ježkom, če naštejemo samo dva izmed pevcev, s katerimi je tesno sodeloval,” so zapisali na Festivalu Ljubljana.

Sepe, rojen v Črni na Koroškem, je bil med glasbeniki, skladatelji, pevci in tekstopisci, ki so začeli slovensko zabavno glasbo po drugi svetovni vojni. Pri šestih letih je izbral klavir, zatem se je navdušil nad trobento. Oboje je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani in že kot študent postal član Plesnega orkestra Radia Ljubljana, predhodnika današnjega radijskega big banda. Ustanovil je tudi lastni Ansambel Mojmirja Sepeta, s katerim je nastopil na številnih jazzovskih festivalih in posnel eno prvih jazzovskih plošč v takratni Jugoslaviji, leta 1959 izdano pri beograjski založbi RTB. Poleg tega je bil urednik za zabavno glasbo na Radiu Ljubljana. Pri skladanju je bil že od začetka naklonjen jazzu in swingu. Pisal je šansone, popevke, gledališke songe in narodnozabavno glasbo.

Tudi po upokojitvi leta 1991 je ostal zapisan glasbi: ustvarjal in snemal je za radio, film, televizijo in gledališče ter sodeloval z mladimi glasbeniki. “Včasih je bil RTV mecen, kar se tiče vseh glasbenih zvrsti, tako da smo doživeli lepo življenje v svojih najboljših letih,” pravi ob jubileju. “Počeli smo, kar smo radi počeli in kar smo znali in je bilo nekako cenjeno. Zdaj pa mislim, da je takšnih naročil ali spodbujanj precej manj in glasbo ustvarjajo in snemajo na popolnoma drugačen način.”


Najbolj brano