Mojstrska in prisrčna hvalnica ženstvenosti

Na nemškem filmskem festivalu Oldenburg bo drevi svetovno premiero doživel novi kratki film Jana Cvitkoviča A ti mene vidiš?, po oceni kritičarke Benedicte Prot “mojstrska in prisrčna hvalnica ženstvenosti”. V Sloveniji ga bodo premierno predvajali oktobra na 25. Festivalu slovenskega filma (FSF) v Portorožu.

  V filmu  A ti mene vidiš? igrajo tudi (z leve) Miha Košec, Irena Kovačević in Primož Pirnat.
V filmu A ti mene vidiš? igrajo tudi (z leve) Miha Košec, Irena Kovačević in Primož Pirnat.  

OLDENBURG, PORTOROŽ > Film A ti mene vidiš? je Jan Cvitkovič posnel v produkciji produkcijske hiše Solsticij. Prikazuje zgodbo o ljubezni, krivdi, nasilju, o ženski, drevesu in sekiri ter o trenutku, ko je naposled mogoče izreči: “Ženska je opravila svoje. Svet jo objame.”

V filmu igrajo Irena Kovačević, Mala Cvitkovič, Miha Košec, Medea Novak, Primož Pirnat in Marjuta Slamič. Direktor fotografije je bil Jure Černec.

Filmski festival v Oldenburgu v deželi Spodnja Saška, kjer bo film drevi doživel svetovno premiero, poteka od leta 1994. Značilna zanj sta svobodomiselnost in odkrivanje novih talentov, pri čemer vsakokrat ponudi nabor premier in izvirnih neodvisnih produkcij. Na njem so prikazali nemške premiere filmov zvenečih imen, kot so Darren Aronofsky, Brian De Palma, Steven Soderbergh, Michael Polish, Johnnie To, Chan-wook Park in Takeshi Kitano. Enega najbolj samosvojih festivalov v Evropi vodnik Ultimate Film Festival uvršča med pet najboljših na svetu, tudi zaradi nekonvencionalnih zamisli in pristopov zunaj uhojenih poti. Revije Variety, Hollywood Reporter in Screen International so ga označile za evropski Sundance.

Cvitkovič, ki je podpisal režijo in scenarij, je pojasnil, da sta ga po ogledu filma v Nemčijo povabila direktor festivala Torsten Neumann in njegova partnerica, kanadsko-ameriška igralka Deborah Kara Unger.

Slovenska premiera filma bo na 25. Festivalu slovenskega filma, ki bo med 25. in 30. oktobrom v Portorožu.

Projekt je nastal s podporo tehničnih uslug Filmskega studia Viba film, sofinanciral ga je Slovenski filmski center. Producentka je bila Slađana Vide, koproducent pa Studio Arkadena.  


Najbolj brano