S Cvetom Kobalom na dež, v snežno deželo, na sonce in še marsikam

Založba Klopotec je zgoščenko Cveta Kobala Ujemi dež - Catch the rain sredi decembra izdala še pravočasno, da je s svojim globokim glasom lahko voščil s Christmas butterfly. Tej skladbi je z odličnimi sodelavci dodal še enajst nežnih, otožnih, a tudi optimističnih, odlično poslušljivih skladb. Seveda, gre za enega naših najboljših flavtistov, za katerega v glasbenem svetu ni neznank niti omejitev.

Slavni flavtist Cveto Kobal, tokrat tudi pevec in avtor besedil, je  z 
ekipo občinstvu namenil nežno izpovedno ploščo Catch The 
rain.  Foto: Robert Zabukovec
Slavni flavtist Cveto Kobal, tokrat tudi pevec in avtor besedil, je z ekipo občinstvu namenil nežno izpovedno ploščo Catch The rain.  Foto: Robert Zabukovec

IDRIJA, LJUBLJANA > Zgoščenka Catch the rain slovitega flavtista Cveta Kobala se je napovedovala dolgo. Naposled jo je gorenjska založba Klopotec izdala tik pred začetkom Dolge zime - Long winter, ki ob Sneženi deželi - Snowland in še desetih izpovedih sestavlja pričakovano, a za svetovnega glasbenega klasika vendarle pogumno razgaljanje lastnih miselnih popotovanj skozi življenje in čustvenih odzivov na tej poti.

Muziciranju dodal glas

Glasbena pot v Ljubljani živečega Idrijčana Cveta Kobala je ena najbolj sončnih pri nas. Odličen študent na ljubljanski in pariški glasbeni akademiji je talent magistrsko nadgrajeval v Parizu in New Yorku. Še kot študent je bil član in pozneje solist obeh naših največjih simfoničnih orkestrov in solist v sorodnih v vseh sosednjih in drugih državah. Koncertiral in snemal je med Tokiom in New Yorkom. Za sozvočje talenta, dela in svojstvene interpretacije glasbe je požel zvrhan koš nagrad in prestižnih strokovnih kritik. Kot priljubljeni profesor komorne igre in flavte na ljubljanski in mariborski glasbeni fakulteti pa kritike ne pozna.

Cveto Kobal

pevec in flavtist

“Skladbe nastajajo hipno, po navdihu in počutju. Tak je tudi jezik. Včasih prej nastane glasba, drugič prej besedila.”

Za njim je že zavidanja vredna 35 letna kariera, a zapriseženost klasični glasbi je znal popestriti. Med drugim je s kultnimi Laibach nastopil na zgoščenki Kapital. Potem pa je zapel in postal eden od običajnih, čustvenih vsakdanjikov. Kakopak z odličnim glasom in močno glasbo. A izpovedoval je vse tisto, kar doživljamo, vendarle redko izrazimo.

“Pišem že vrsto let in na zalogi imam še več deset komadov. Tudi posnel sem jih že nekaj, a pod različnimi psevdonimi. Ravno toliko, da sem videl, da se tovrstne skladbe poslušajo,” nam je zaupal. Potem pa ga je prijatelj, skladatelj Aldo Kumar (premierno je zaigral več njegovih skladb), nekoliko porinil in Catch the rain, sicer peta samostojna zgoščenka, je tu.

“Prisega na minimalizem, zaradi česar so besedila, aranžmaji, izbor instrumentov in vokalne linije zenovsko izčiščene. Všečnosti ne skuša doseči s spogledovanjem s popularnimi glasbenimi smernicami, temveč sledi izključno lastnim liričnim ustvarjalnim vzgibom,” so besede, s katerimi so jo med občinstvo pospremili v založbi Klopotec.

40 minut za uživanje

Kobal je za zgoščenko prispeval večji del besedil in glasbe, večino skladb je odpel. Naslovna, sicer zadnja na zgoščenki Catch the rain je instrumentalna. Gre za igrivo lovljenje dežnih kapelj s flavto. Dve besedili - za božičnega metulja in snežno deželo - je napisala Ivana Šalamun. Večina besedil je angleških, Pleši zame je v francoščini, Pelji me na sonce pa v slovenščini. “Skladbe nastajajo hipno, po navdihu in počutju. Tak je tudi jezik. Včasih prej nastane glasba, drugič prej besedila. Angleščina pa se mi zdi za to zvrst najbolj povedna,” je ocenil Kobal.

Besedila so preprosta, a povedo vse, kar nas v emocionalnem svetu veselja in žalosti, v dežju in soncu, v vsakdanjih in bolj odmaknjenih kotičkih sveta (Hidden river, Ocean), preveva in vodi naprej. Kot božični metulj, ki je “dobil” nalogo ujeti sanje ...

Tudi glasba je nežna, umirjena, a močna podpora liričnim izpovedim. Običajno je nastala pred besedili, ko jo je ustvaril Nikola Klavžar. Kitaro je dodal Damjan Stanišić. Po nekaj letih skupnega dela so uigrana ekipa, ki poslušalcem obeta nekaj čez 40 minut sproščujočega užitka.


Najbolj brano