Ministrstvo ob nefinanciranju Tartini festivala: Javna razpisa nista bila ciljno naravnana

Tartini festival v letošnjem Tartinijevem letu ni bil uspešen niti na štiriletnem programskem razpisu ministrstva za kulturo niti na štiriletnem projektnem razpisu. Na ministrstvu so zapisali, da sta bila javna razpisa enakovredno namenjena različnim zvrstem glasbenih umetnosti in nista bila ciljno naravnana za določen program ali projekt.

Tartini festival v letošnjem Tartinijevem letu ni bil uspešen niti na 
štiriletnem programskem razpisu ministrstva za kulturo niti na 
štiriletnem projektnem razpisu. Foto: Alenka Penjak
Tartini festival v letošnjem Tartinijevem letu ni bil uspešen niti na štiriletnem programskem razpisu ministrstva za kulturo niti na štiriletnem projektnem razpisu. Foto: Alenka Penjak

LJUBLJANA > Da v Tartinijevem letu niso bili uspešni na nobenem od obeh razpisov, so organizatorji Tartini festivala pred časom označili kot "dokaj nenavadno".

Konec lanskega leta so se prijavili na štiriletni programski razpis, kjer, kot so zapisali, kljub vsem referencam, uspešno izpeljanim festivalom v času pandemije covida-19, napovedi vrhunskega programa festivala in podpornih programov niso bili izbrani.

Sledila je prijava na štiriletni projektni razpis. Ne glede na to, da so pripravili bogat program, jim strokovna komisija na ministrstvu za kulturo ni podelila zadostnega števila točk za dodelitev denarja, so še zapisali.

Na ministrstvu so pojasnili, da so na večletnem programskem razpisu za obdobje med letoma 2022 in 2025 na področju glasbenih umetnosti sprejeli 12 programov, v sofinanciranje ni bilo sprejetih 13 programov, devet vlog je bilo zavrženih zaradi neizpolnjevanja pogojev.

Na projektni razpis za izbor večletnih kulturnih projektov, ki jih bo na področjih umetnosti v letih 2022-2025 sofinancirala RS iz proračuna, namenjenega za kulturo, je na podpodročje glasbenih umetnosti prispelo 90 vlog, pet vlog je bilo zavrženih zaradi neizpolnjevanja pogojev. V sofinanciranje je bilo sprejetih 36 projektov, 49 projektov pa ni bilo izbranih.

Kot so zapisali, gre "v obeh primerih za inštitut javnih razpisov, kjer ni vnaprej določen izid ali izbor izvajalca". "Postopki javnih razpisov za sofinanciranje iz javnih sredstev so specifični tipi postopka, pri katerem posamezniki po vnaprej določenih pogojih in merilih v skladu z načelom enakega obravnavanja konkurirajo za javna sredstva. Vsem prijavljenim na razpis je tako zagotovljena pravica, da pod enakimi pogoji sodelujejo v postopku javnega razpisa in se potegujejo za dodelitev sredstev, uspeh na razpisu pa je odvisen zlasti od izpolnjevanja predpisanih pogojev oziroma meril vseh konkurentov."

Strokovna komisija ministrstva na podlagi meril, pogojev in kriterijev javnega razpisa ocenjuje posamezne programe oziroma projekte. Tokrat žal na javnem razpisu KD Lib-art ni bil izbran v sofinanciranje, strokovna komisija ga je na večletnem programskem razpisu ocenila s 73 točkami, na večletnem projektnem razpisu pa je bil projekt Festival Tartini s strani strokovne komisije ocenjen s 73 točkami, kar tudi ni zadoščalo za sprejem v sofinanciranje, so pojasnili na ministrstvu.

Dodali so, da lahko projekt, ki je prijavljen na projektni razpis, skupaj prejme največ 100 točk. Vstopni prag za sofinanciranje je 81 točk. V sofinanciranje so sprejeti najvišje ocenjeni projekti v okviru razpoložljivega denarja na razpisnem podpodročju.

"Večletni program ali projekt se ocenjuje za celotno štiriletno obdobje in ne zgolj za leto 2022, ko je razglašeno Tartinijevo leto. Javna razpisa sta bila enakovredno namenjena različnim zvrstem glasbenih umetnosti in nista bila ciljno naravnana za določen program ali projekt," so zapisali na ministrstvu za kulturo.

"Poleg večletnega projektnega javnega razpisa je ministrstvo objavilo tudi enoletni razpis za področje glasbenih umetnosti, kamor je imel prijavitelj možnost prijaviti projekt za leto 2022, česar pa žal ni storil," so še zapisali na ministrstvu.


Najbolj brano