Michaelu J. Foxu častni oskar za boj proti Parkinsonovi bolezni

Približno štiri mesece pred 95. podelitvijo filmskih nagrad oskar so v soboto zvečer v Los Angelesu podelili častne oskarje. Med prejemniki je bil tudi igralec Michael J. Fox, ki je zaslovel s filmi Nazaj v prihodnost, in sicer za svoje humanitarno delo v boju proti Parkinsonovi bolezni, s katero se tudi sam spopada že od zgodnjih 90. let.

Poleg Michaela J. Foxa so častnega oskarja prejeli še (zadaj z leve) 
režiserka Euzhan Palcy, glasbenica Diane Warren in  režiser Peter 
Weir. Foto: Profimedia
Poleg Michaela J. Foxa so častnega oskarja prejeli še (zadaj z leve) režiserka Euzhan Palcy, glasbenica Diane Warren in režiser Peter Weir. Foto: Profimedia

LOS ANGELES > “Michael J. Fox ni nikoli prosil, da bi igral bolnika s Parkinsonovo boleznijo,” je na podelitvi guvernerjevih nagrad, na katerih vročijo častne oskarje, dejal igralec Woody Harrelson. “A da ne bo pomote, ona je njegov največji dosežek. Ranljiv? Da. Žrtev? Nikoli. Navdih? Vedno,” je Harrelsonove besede s prireditve, ki je na televiziji niso prenašali, povzel Los Angeles Times.

Diagnozo je dobil že pri 29 letih

61-letnemu Michaelu J. Foxu, ki je zaslovel s televizijsko serijo Družinske vezi in filmi Nazaj v prihodnost, so diagnosticirali Parkinsovo bolezen, ko je bil star 29 let. Ta neozdravljiva živčna bolezen, zaradi katere je prekinil igralsko kariero, mu povzroča tresenje in druge simptome. Leta 2000 je ustanovil fundacijo Michel J. Fox za raziskave Parkinsonove bolezni, da bi pomagal pri financiranju iskanja zdravila zanjo.

Na sobotni podelitvi so nagrade prejeli tudi glasbenica Diane Warren, katere pesmi so se pojavile v več kot sto filmih, ter Euzhan Palcy, prva temnopolta režiserka, ki je posnela film za velik hollywoodski filmski studio, in sicer film Suha bela sezona (A Dry White Season). Nagrajen je bil tudi režiser Peter Weir, znan po filmih Priča in Društvo mrtvih pesnikov.

Po dveh letih spet pred občinstvom

Žirije za podelitev častnih oskarjev ni, pač pa Akademija filmskih znanosti in umetnosti izbere nagrajence, katerih delo ima velik pomen za film in družbo.

V preteklih dveh letih je bil dogodek zaradi pandemije covida-19 močno okrnjen. Tokrat je znova potekal pred občinstvom, prireditve pa so se udeležile nekatere hollywoodske zvezde, kot so Tom Hanks, Robert Downey Jr. in Jennifer Lawrence.


Najbolj brano