Meshuggah so za metal to, kar je bil Tesla za elektriko

Po lanskoletnem nastopu švedskih djent manijakov Meshuggah na zadnji tolminski ediciji festivala Metaldays nas je eden od poznavalcev scene presenetil z izjavo, češ, da so Meshuggah za metal to, kar je bil Nikola Tesla za elektriko. In še kako prav je imel. Švedi se 6. junija s svojo kompleksno glasbo in do potankosti izpiljenim odrskim nastopom vračajo na slovenska tla, natančneje v ljubljansko Cvetličarno, s seboj pa prinašajo poljske kontroverzneže Behemoth.

Meshuggah trenutno promovirajo svojo najnovejšo studijsko 
kreacijo, ki nosi naslov Immutable. Foto: Profimedia
Meshuggah trenutno promovirajo svojo najnovejšo studijsko kreacijo, ki nosi naslov Immutable. Foto: Profimedia

LJUBLJANA > Oba nastopajoča sta pri nas nastopila že večkrat. Vraga, Behemoth so se na festivalu Metalcamp v Tolminu več let trudili nastopiti, a jih je še vsakič pregnala severnoprimorska nevihta. Naposled jim je le uspelo. Najprej leta 2010, potem pa še 2018. Pri nas so se ustavili še dve leti pred zadnjim nastopom v Tolminu, ko so v ljubljanskem Kinu Šiška z legendarnim Abbathom ob boku promovirali svoj zloglasni album The Satanist, ki je Behemoth ponesel na sam vrh metalske scene.

Kontroverzni vodja zasedbe Adam “Nergal” Darski je po preboleli levkemiji in večkratnih obiskih sodišča zaradi bogokletstva z nastopom na strehi Kulturne palače v Varšavi le še utrdil svoj sloves neuničljive black metalske sile, ki se po skoraj desetih letih vrača v slovensko prestolnico.

Tako kot Meshuggah, se tudi Behemoth ponašajo s prvovrstno odrsko scenografijo. (Foto: Profimedia)

Če Behemoth ponujajo neposredni, bogokletni šov, se pred koncertom Meshuggah nadejamo dobršne doze najtežje glasbe, kar jo metalska scena premore. Meshuggah namreč z vsako studijsko izdajo redefinirajo pojem “težke” glasbe. Njihovo ustvarjanje bi lahko opisali kot mešanico progresivne in ekstremne glasbe, za kar jim tudi številni poznavalci pripisujejo zasluge za razvoj progresivnega death metala in djenta.

Prav tako je omembe vredna koncertna inkarnacija studijskih kreacij, saj Švedi publiki venomer postrežejo z do potankosti dodelanim “light showom” in neukim očem domala nevidnimi menjavami scenskih elementov.

Čast, da pred nastopom Behemoth in Meshuggah lahko segrevajo občinstvo, bo doletela slovenske Morost, ki se lahko pohvalijo z dvema izdanima albuma, med katerima gre izpostaviti predlanskega Forged Enthropy, na katerem lahko slišimo zanimivo mešanico progresivnega death metala in blackmetalske melanholije.


Najbolj brano