Meja in film: med Vzhodom in Zahodom

S projekcijo legendarnega filma Tretji človek se je v Slovenski kinoteki v Ljubljani v ponedeljek začel festival Vzhod - Zahod, Meja skozi film in zgodovino. Danes se začenjajo dogodki na Goriškem, niz pa se zaključuje v ponedeljek v Trstu. Marcel Štefančič bo nocoj v novogoriškem kulturnem domu uvedel projekcijo filma Trst (1951) Franceta Štiglica.

Orson Welles v filmu Tretji človek
Orson Welles v filmu Tretji človek 

NOVA GORICA, GORICA, TRST Večletni projekt Vzhod - Zahod, Meja skozi film in zgodovino, ki ga koordinira goriški Kinoatelje v sodelovanju s Slovensko kinoteko in številnimi partnerji iz Slovenije in Italije pa tudi širšega prostora, ponuja filmsko retrospektivo in simpozij, ki v fokus postavlja mejo med Italijo in Jugoslavijo med letoma 1945 in 1954. O posebnosti našega čezmejnega prostora, ki je navdahnil številne mednarodno uveljavljene filmske ustvarjalce, bodo govorili priznani zgodovinarji, sociologi in filmski publicisti, med njimi Raoul Pupo, Jože Pirjevec, Katja Hrobat Vergolet, Katia Pizzi, Lorenzo Codelli, Dunja Jelenković, Marcel Stefančič jr. in drugi.

Filmsko retrospektivo je v Ljubljani uvedla svetovna klasika, ena najbolj prepoznavnih stvaritev filma noir, Tretji človek, ki prikazuje povojni Dunaj, razkosan na štiri zavezniške cone. Izbrani italijanski in slovenski celovečerni filmi, ki so nastali v prvem povojnem obdobju - Trst in Na svoji zemlji v režiji Franceta Štiglica, Brezmejna srca (1950) režiserja Luigija Zampe, in Mesto bolečine (1948) v režiji Maria Bonnarda - bodo v središče pozornosti postavili Trst, za katerega bi lahko rekli, da je bil v povojnem času tako rekoč tudi “mesto vohunov” in s tem navdih ter prizorišče številnih filmskih zgodb.

Številni dokumentarni filmi in dragoceni izseki iz filmskih arhivov bodo na ogled v naslednjih dneh. Danes dopoldne bo v novogoriškem Kulturnem domu zažarel film Na svoji zemlji, popoldne bosta o tekmi za meje govorila Jože Pirjevec in Federico Tenca Montini s tržaške univerze, zvečer pa se bo odvrtel Štigličev Trst z uvodom Marcela Štefančiča. V nedeljo bodo ugledni raziskovalci vodili tematski sprehod po Trstu z obiskom lokacij vohunskih filmov, posnetih v času hladne vojne.


Najbolj brano