Med Vladanom in Gregorjem

Izolan Blaž Popovski je v zadnjem desetletju še kot študent velikokrat nastopil v predstavah Gledališča Koper, ki mu je dalo priložnost, da je pridobil prve profesionalne izkušnje. Zdaj je tudi Gregor v predstavi SSG Gregor in Silvija.

Blaž Popovski je že igral v predstavah novogoriškega in koprskega 
gledališča: z otroškim muzikalom Gregor in Silvija ga je spoznala 
še tržaška publika. Foto: Luca Quaia
Blaž Popovski je že igral v predstavah novogoriškega in koprskega gledališča: z otroškim muzikalom Gregor in Silvija ga je spoznala še tržaška publika. Foto: Luca Quaia

O sebi Blaž Popovski pravi, da je “vztrajen in marljiv”, zato se veseli različnih priložnosti in se je z energijo in navdušenjem vživel tudi v otroški projekt, s katerim je prvič sodeloval s tržaškim Slovenskim stalnim gledališčem. V predstavi Gregor in Silvija režiserke Jasmin Kovic zabava otroke s petjem in igranjem, medtem ko posreduje pomembno sporočilo, da “moramo najprej sami vase verjeti, da bo ves svet v nas”. V dneh, ko alternira med vlogo Vladana v drami Jugoslavija, moja dežela in vlogo gorile Gregorja v otroškem muzikalu SSG, smo se z njim pogovorili ravno o teh različnih umetniških izkušnjah.

> Je otroška predstava za igralca tudi sprostitev?

“Odvisno. Čeprav uživam, mi je ta predstava zelo intenzivna. Upam pa, da predstavlja za otroke sprostitev. Nastala je za 'malčke' z mislijo, da si jo bodo ogledali skupaj s starši, ki jih pripeljejo v dvorano. Opazil sem, da so odzivi zelo podobni: tako otroci kot starši na eni določeni točki pričnejo sodelovati z igralci. Samo malo spodbude je potrebno ... (smeh)”

> Je petje v otroškem muzikalu za vas izziv ali nekaj čisto običajnega?

“Izziv je. Pevsko nisem preveč podkrepljen. Še posebno, ko tečem gor in dol po odru in zraven pojem! Takrat moraš vedeti, kako je treba dihati. Ni lahko, je pa zabavno.”

> Kako pa doživljate izkušnjo v uspešni predstavi Jugoslavija, moja dežela? Kakšno vlogo je pridobila na začetku vaše igralske kariere?

“Odprla mi je nov svet. Ponosen sem na to izkušnjo in vesel, da sem spoznal nove ljudi, da smo se pri projektu ujeli in se spoprijateljili. Lepo je opazovati tudi odzive ljudi na predstavo. Zame osebno je bila ta vloga prelomnica. Samo še šolo moram končati, saj se zaenkrat počutim kot študent na obisku.”

> Katere vloge vas najbolj fascinirajo?

“Vloga je vloga, če igraš gospodarja ali pa strašilo motovilo. Važen je pristop do vloge. Fascinira me, kako se ji igralec približa in jo potem 'gnete' do želenega rezultata.”


Najbolj brano