Med Belorusijo in Prekmurjem

V petek sta v Centru mladih Koper odzvanjala zelo drugačna glasbena svetova. Iz Belorusije se je oglasila dediščina alternativne glasbe devetdesetih let, iz Prekmurja pa zasanjana minimalistična elektronika z impresivnim vokalom Nine Šardi v ospredju.

Juneshelen v Centru mladih Koper  Foto: Tadej Gorup
Juneshelen v Centru mladih Koper  Foto: Tadej Gorup

KOPER > Iz beloruskega Minska se je po postanku na ljubljanskem Mentu v Kopru oglasila zasedba Weed & Dolphins, ki se ji je uspelo prebiti skozi zelo zahteven izbor. Na letošnji festival, ki je bil nedavno razglašen za najboljši manjši in najboljši klubski festival v Evropi pri združenju evropskih festivalov Yourope, se je prijavilo kar 1500 zasedb. Od teh jih je samo trideset v Ljubljani dobilo priložnost, da se predstavijo pisani množici festivalskih glasbenih selektorjev, predstavnikom klubskih prizorišč ter seveda številnim glasbenim navdušencem, ki so na lovu za glasbenimi novotarijami.

Med temi so bili tudi “okajeni delfini” Weed & Dolphins, ki so po nastopu na ljubljanski Metelkovi v Kopru predstavili zelo razgiban in neobremenjen avtorski repertoar - razteza se od shoegazea do pop elektronike.

Pred njimi so nastopili še spremljevalci na njihovi mini evropski turneji Lubber Louie, ki prav tako prihajajo iz Minska. Zasedbo, ki prisega na klasični kitarski indie zvok, spremlja precej nadležen visok vokal, ki je zmotil sicer dobro uigrano zasedbo.

Za vrhunec večera pa je poskrbela Nina Šardi (1985) z umetniškim imenom Juneshelen, ki je občinstvo ponesla v popolnoma drugačne glasbene svetove. “One girl band” Juneshelen se v glasbenem repertoarju sprehaja od ambientalnih do trip hop voda, v ospredju pa je njen zelo impresivni, izpovedni vokal. Prav slednji je postal trenutno eden njenih osrednjih predmetov zanimanja oziroma tako imenovano intuitivno petje, ki ne pozna klasičnih besedil, ampak raziskuje fonetiko glasov. Našla je sorodno pevsko dušo, Aljo Petric, s katero sta pred dnevi v Mariboru imeli “krstno uprizoritev” nastopa Juneshelen - spevi in arije. “Z Aljo, ki je prav tako Prekmurka, se poznava že 16 let, in končno sva začeli tudi glasbeno sodelovati. Jaz sem pripravila glasbeno ogrodje, ona pa ga bo poleg petja še dopolnila z gongi in drugimi glasbili,” je povedala Nina Šardi. V Kopru je občinstvo lahko že uvodoma prisluhnilo delčku tega njenega novega, vznemirljivega glasbenega sveta, kjer se mogočni vokal Juneshelen lahko še bolj razvija v neslutene višave.


Najbolj brano