Marko Brecelj požel prvi posmrtni aplavz

Ne, Marko Brecelj ni sam sprožil lažne novice o lastni smrti, ta je v sredo presenetila tudi nesojenega pokojnika. Sinoči je uspešno izpeljal že prej načrtovan in napovedan pogovorni večer v nizu Četrti četrtek. Pred Kulturnim domom Hrpelje je požel aplavz in vzklike, med vstopom v dvorano pa je še odgovoril na vprašanje Primorskih novic, ki ga redko postavimo: Kako je biti živ?

Marko Brecelj o lažni novici o njegovi smrti: “Mislim, da je objava 
osmrtnice povzročila večjo psihosocialno škodo med ljudmi med 
Jesenicami in Đevđelijo.” Foto: Andraž Gombač
Marko Brecelj o lažni novici o njegovi smrti: “Mislim, da je objava osmrtnice povzročila večjo psihosocialno škodo med ljudmi med Jesenicami in Đevđelijo.” Foto: Andraž Gombač

HRPELJE > Objavljamo tudi video njegovega nagovora ob začetku pogovora, h kateremu je povabil umetniški par iz Vojvodine; na njegova vprašanja sta odgovarjala snemalka, montažerka in režiserka Zlata Vojnić Kortmiš - Milošev ter stripar Danilo Milošev - Wostok.

Lažna novica o lastni smrti ni njegovo maslo

70-letni kantavtor, performer in pionir mehkega terorizma Marko Brecelj se je po soočenju z neozdravljivo boleznijo lotil svojega zadnjega monumentalnega performansa Posprava, a lažna novica o lastni smrti ni njegovo maslo. Pogovorni niz Četrti četrtek tovariši iz Društva prijateljev zmernega napredka v sodelovanju Kulturnega konzorcija Prvi na vasi, Občine Hrpelje-Kozina in s podporo Urada RS za mladino prirejajo že četrto leto, a tako dobrega obiska kot sinoči še niso doživeli.

“Z Reke so se zanimali, na kateri naslov naj pošljejo vence”

“Smo več kot navdušeni nad vašim zanimanjem, ki je verjetno tudi posledica mojega vstajenja,” je zbranim dejal Brecelj. “Mislim, da je objava osmrtnice povzročila večjo psihosocialno škodo med ljudmi med Jesenicami in Đevđelijo. Z Reke so se zanimali, na kateri naslov naj pošljejo vence. Sošolka, upokojena zdravnica, mi je danes zjutraj poslala sporočilo, da je še zmeraj v šoku. Ljudje so potočili solzo, ljudje so se zasekirali ... Jaz sem žanjec kolateralne koristi.”

Poročal je, da je že dal tri posmrtne intervjuje, zanj se zanimajo celo televizijske postaje, od komercialnih do nacionalne, ljudje ga klicarijo, tudi obiskujejo ...

Na njegova vprašanja je odgovarjal umetniški par iz Vršaca

Zbrane v Hrpeljah je vztrajno pozival, naj zasedejo sedeže v prvih vrstah, šele potem ko je povezal prizorišče in občinstvo, je začel spraševati. Na njegova vprašanja je odgovarjal umetniški par iz vojvodinskega mesta Vršac. Stripar Danilo Milošev - Wostok ter snemalka, montažerka in režiserka Zlata Vojnić Kortmiš - Milošev. Predstavila sta svoje sobivaje in sodelovanje; v Slovenijo sta tokrat pripotovala s spominsko razstavo zdaj še bolj ironičnega naslova, ki je morda botroval lažni novici o Brecljevi smrti, čeprav z njim ni povezan: Super, nekdo je umrl!

Na Brecljeva vprašanja sta odgovarjala snemalka, montažerka in režiserka Zlata Vojnić Kortmiš - Milošev ter stripar Danilo Milošev - Wostok. (foto: Andraž Gombač)
Na Brecljeva vprašanja sta odgovarjala snemalka, montažerka in režiserka Zlata Vojnić Kortmiš - Milošev ter stripar Danilo Milošev - Wostok. (foto: Andraž Gombač)

Gosta namreč tako v Ljubljani kakor Kopru predstavljata umetnost striparjevih pokojnih svojcev, tako očeta kakor brata. Bogdan Milošev - Boća (1929-2019.) je bil veterinar in specialist mikrobiologije, v jeseni življenja pa umetnik porno stripa, frontman underground benda, pesnik in še kaj, Vojkan Milošev - Zlikovac (1966-2021) pa underground aktivist. Oba sta bila člana vokalno-instrumentalnega sestava Tehno muda, ki ga je Brecelj gostil na festivalu Koperground. Umetnost očeta in sina je kot dragoceno in vredno predstavitve javnosti prepoznal kustos Vasja Cenčič, ki ju že predstavlja v Ljubljani, v ponedeljek ob 19. uri pa bodo odprli še razstavo v mksMc Boteginu na Glagoljaški ulici v Kopru.

“Dokler smo svobodni, zmoremo in znamo”

Gosta sta v Hrpeljah opisala tudi zelo skromno življenje umetnikov v Srbiji. “Trošiva malo, ustvarjava pa veliko in brezkompromisno,” je dejal stripar, medtem ko je snemalka, montažerka in režiserka aplavz požela s svojo sklepno mislijo: “Dokler smo svobodni, da lahko delamo, kar hočemo, zmoremo in znamo, se lahko dogajajo čudeži.”

Brecelj je poročal, da je že dal tri posmrtne intervjuje, zanj se zanimajo celo televizijske postaje. (foto: Andraž Gombač)

Namesto posmrtne tiskovke generalka pogreba

Breclja je spontani aplavz navdušil, tudi - po lažni novici o smrti ustrezna beseda - poživil. Sprva je načrtoval še prvo posmrtno novinarsko konferenco, zdaj pa se bolj ogreva za generalko svojega pogreba z nabiranjem prostovoljnih prispevkov.


Najbolj brano