Makro kozmos nove umetnosti

Konec minulega tedna so zaokrožili osrednji del letošnjega festivala R.o.R, ki ga prireja Zavod za sodobno umetnost BridA. Na dveh lokacijah so občinstvu ponudili raznovrstne vsebine, povezane z intrigantno temo: Makro kozmos.

Marko Pogačnik je pod okriljem   festivala R.o.R. svoj pogled v 
vesolje  usmeril na Mostovni.   Foto: David Verlič
Marko Pogačnik je pod okriljem festivala R.o.R. svoj pogled v vesolje usmeril na Mostovni.  Foto: David Verlič

ŠEMPAS, NOVA GORICA > Kot so napisali organizatorji, se sodelujoči na festivalu “nerazumljive teme lotevajo na drugačen, umetniški način z namenom razmisleka in spoznavanja nedojemljivega preko multidisciplinarnega povezovanja znanosti in sodobne umetnosti.”

Festivalsko dogajanje se je izstrelilo v petek na Mostovni, kjer sta z dveh perspektiv na Zemljo v vesolju pogledala Marko Pogačnik in Miha Turšič. Marko Batista je dogajanje zaključil z zvočno vizualnim performansom Fluidni delci vulkanskega pepela.

Najbogatejše je bilo sobotno dogajanje. Festivalska karavana se je preselila v svoj domači Šempas. V kulturnem domu so predavali Sašo Sedlaček, Andrej Brešan in Mitja Klančič.

Peter Tomaž Dobrila je kasneje predstavil teremin, izjemni instrument, ki zaradi posebne zvočnosti pogosto spremlja prizore v znanstvenofantastičnih filmih. Brešan in Klančič sta obiskovalce navdušila z opazovanjem neba skozi teleskop. Ob polni luni. Za piknik pod zvezdami je poskrbelo Turistično društvo Šempas. R.o.R je spet uspel ustvariti tisto posebno atmosfero, ki nastane ob mešanju najsodobnejših umetniških praks z znanostjo, radovednostjo in šarmom vaške skupnosti.

V nedeljo se je prvi festivalski konec tedna zaključil z odprtjem pop-up razstave skupine Photo action in literarnim večerom goriškega literarnega kluba GOvoRICA ob glasbeni spremljavi kitarista Jurija Mušiča. “Skrbelo nas je, da nam zaradi epidemioloških razmer ne bo uspelo izpeljati dogodkov, a nam je, seveda ob vseh previdnostnih ukrepih, uspelo,” je v imenu skupine BridA povedal Jurij Pavlica.

Festival se nadaljuje in zaključi ta konec tedna, ko bosta na Mostovni delavnica Prototipi vesoljskih plovil in zvezdnato obarvan filmski večer.


Najbolj brano