Magnifico, ljudski pevec

“Sem, kar sem. Ste, kar ste. Da smo vsi živi in zdravi. Aleluja,” je po dobri uri in pol, ob koncu rednega dela koncerta, vzkliknil Magnifico. Razgreto občinstvo v velikem šotoru ob koprski Areni Bonifika ni reklo amen, ampak je zahtevalo še. In tudi dobilo.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Slika, ki se je ponujala v soboto zvečer pred začetkom Magnificovega koncerta, je bila nekoliko neobičajna. Do vhoda so po preprogi hiteli bulerji, moški športno razpoloženi čevlji, razvezane superge najstnikov in do visokega sijaja zloščeni ženski salonarji. Na videz povsem nezdružljivo je v naslednjih dveh urah utripalo kot eno.

Po Stožicah še Koper

S koprskim občinstvom je Magnifico delil uspešnice iz vseh obdobij več kot 20-letne glasbene kariere, za začetek pa je izbral Samo malo; z isto skladbo je začel tudi božično koncertno ekstazo v popolnoma razprodanih Stožicah. “Na tisti koncert v Ljubljano se je odpeljalo ogromno občinstva z Obale, zato smo se odločili, da Magnifica pripeljemo v Koper,” pojasnjuje organizator Danijel Koradin iz podjetja Koda Events in dodaja, da so koprski koncert zasnovali kot koncertno zabavo ob dnevu žena in dnevu mučenikov in zato za prizorišče izbrali šotor. In čeprav so se nekateri obiskovalci pred koncertom nekoliko čudili tej izbiri, je Magnificov izjemen nastop vse pomisleke suvereno zmetal v koš. S svojo muziko inrazorožujočim šarmom je tudi tokrat rušil meje ter duhovito in učinkovito stopal na rep predsodkom.

Več kot 1500 ljudi različnih generacij je namreč Magnifica sprejelo kot veliko zvezdo, kar nedvomno tudi je. Z njim so vse pesmi, od prve do zadnje prepevale tako gospe v zrelih šestdesetih kot tudi razigrane najstnice. In ko jih je po pesmi So Lonely nagovoril z besedami: “Naredimo sinergijo med našimi energijskimi bitji, naj bo za vse zdravja in sreče, deklic in dobrega vinca, naj imajo bogataši denar, nam pa naj ne gredo na živce in naj nas, bratje in sestre, vsaj za trenutek boli k....”, so proti stropu švignile roke in iz vseh grl je zadonelo: “Aleluja.”

Vrtinec uspešnic

“Mašo” so Magnifico, trobentač Luka Ipavec, saksofonist Matej Kužel, violinist Matija Krečič, kitarist Matej Mršnik, basist Jan Gregorka in Shatzi za bobni nadaljevali s komadi Kuku Lele, I think, Pismo kumu (Rambo, rambo), Hir aj kom, Hir aj go. Razgreto in prepevajoče občinstvo, ki je tudi prešerno poplesovalo, so nato še zapeljali iz Ljubljane v Portorož, pa v Tivoli, jih zasuli s 24.000 poljubi, jim predstavili Silvio, in se družno spraševali Gdo je čefur ...

Ko se je po dobri uri in pol koprskemu občinstvu zahvalil in z zasedbo, s katero je osvojil že Stožice, odšel z odra, koncerta ni bilo konec. Občinstvo je strastno zahtevalo bis in ga tudi dobilo. Najprej skladbo Lahko ti podarim samo ljubezen, ki jo je odpel sam s kitaro, nato pa sta prišla še Zeleni Jure in Pastirče mlado, pri katerih so svoje moči dodali zborovski pevci, ki jih Magnifico predstavil kot oktet Kavs.

Še pred zadnjo Evo me, narode pa se je pelo in plesalo naThe Land of Champions in Pukni zoro, skladbo, ki jo je napisal za nadaljevanko Montevideo, Bog te video in je že takoj ob svojem nastanku ponarodela. In verjetno bi se našel še kdo, ki je prepričan, da gre za staro ljudsko pesem. Stara sicer ni - nastala je pred približno osmimi leti -, zagotovo pa uspešno utrjuje prepričanje, da je Magnifico sicer nekoliko nenavaden in nevsakdanji, a na svoj način (tudi) ljudski pevec.


Najbolj brano