Luca Nicolaj: “Kaj takega se še ni zgodilo”

Slovensko ljudsko gledališče Celje bo Borisa Kobala kazensko ovadilo, je pojasnila Tina Kosi, upravnica in umetniški vodja gledališča. Komedijo Profesionalci espe so s sporeda umaknili, takoj ko so ugotovili, da je besedilo res plagiat. Včeraj pa se nam je na elektronsko pismo hitro odzval Luca Nicolaj, sin pokojnega italijanskega komediografa Alda Nicolaja.

Boris Kobal Foto: Andraž Gombač
Boris Kobal Foto: Andraž Gombač

ITALIJA > “Tako jaz kakor moja brata smo zelo presenečeni, kaj takega se še ni zgodilo,” pravi. Z neprijetno zgodbo o nedovoljenem in nedopustnem ravnanju z očetovo komedijo La prova generale jih je seznanilo italijansko združenje avtorjev in urednikov SIAE, ki ga je o zapletu obvestilo celjsko gledališče. “Gospod Kobal nikoli ni bil v stiku z nami, ne prej ne zdaj,” pravi Luca Nicolaj. “Trenutno ne razmišljamo o ovadbi, le združenje SIAE smo prosili za uveljavljanje avtorskih pravic. Se mi pa zdi resnično paradoksno, da je bilo prav očetovo besedilo o lopovih izbrano za tovrsten podvig!”

Opozorilo je prišlo iz zamejstva
Po naših informacijah je vodstvo celjskega gledališča o Kobalovem plagiatu obvestil gledalec, ki želi ostati neimenovan. Po ogledu celjske komedije Profesionalci espe je 6. januarja, na dan emigranta, v gledališču Ristori v Čedadu presenečeno gledal enako predstavo, v narečju naslovljeno Glauna vaja. Priredbo Nicolajeve komedije La prova generale je na oder postavilo amatersko Beneško gledališče.

Sicer pa Luca Nicolaj v žalostnem primeru vidi tudi svetlobo: “Čeprav je bila igra mojega očeta predstavljena kot delo nekoga drugega, je zame dobra novica, da je bila izbrana za uprizoritev in da je občinstvu ugajala. Upam, da bo razplet pozitiven in da bo po zaslugi tega primera vaša dežela poslej bolje poznala gledališče mojega očeta.”


Najbolj brano