Ljudski trop, ki meri svoje moči

Gledališka skupina Face, ki deluje v okviru Kulturnega društva Slavec Solkan, bo po premieri predstave, naslovljene Hamlet v domu onemoglih, sredi februarja v nedeljo komedijo ponovno zaigrala v Grgarju. Nato deveterico amaterskih igralcev čaka spomladanska turneja.

 Devet ljubiteljskih igralcev gledališke skupine Face KD Slavec iz Solkana s svojim Hamletom gledalce zabava dobro  uro in pol.  Foto: Radoš Bolčina
Devet ljubiteljskih igralcev gledališke skupine Face KD Slavec iz Solkana s svojim Hamletom gledalce zabava dobro uro in pol.  Foto: Radoš Bolčina

NOVA GORICA, GRGAR > Veseloigra Hamlet v domu onemoglih je nastala po gledališki igri Iva BrešanaPredstava Hamleta u selu Mrduša Donja in v prevodu Toneta Partljiča, priredil in v dom onemoglih pa jo je postavil Radoš Bolčina, sicer igralec SNG Nova Gorica.

Nagib k principu moči

“Imam se za amaterskega režiserja in zelo rad ustvarjam z ljubiteljskimi igralci,” pravi Bolčina, ki je vloge devetim igralcem gledališke skupine Face KD Slavec iz Solkana razdelil kar sam. “Tudi glede na naše značaje je Radoš vsakemu od nas izbral vlogo,” pojasni Olga Srebrnič, ena od igralk. “Radošu smo zelo hvaležni za to izkušnjo, saj nas je veliko naučil,” dodaja.

Radoš Bolčina, režiser predstave

“Naša komedija absurda z elementi burleske, realizma, naturalizma ... je aktualna, problematizira pa temo, da se še pred smrtjo ljudje kregajo.”

Režiser amaterske skupine, v kateri igra devet ljubiteljskih igralcev, ki v povprečju štejejo 70 let, je vsebino prilagodil primorskemu okolišu in jo aktualiziral. “Naša komedija absurda z elementi burleske, realizma, naturalizma ... je aktualna, problematizira pa temo, da se še pred smrtjo ljudje kregajo, kdo je levi in kdo desni,” ilustrira Bolčina. “Gre za kritiko ljudskega tropa, ko se skupina ljudi usmeri proti nekomu in se nagne k principu moči.”

Hamletov mozaik

Stanovalci doma upokojencev se na sestanku odločijo, da bodo pripravili gledališko igro. Odločijo se za Hamleta, za režiserja pa določijo nekdanjega profesorja. Čeprav jih prepričuje, da niso kos temu delu, saj nekateri še brati ne znajo dobro, profesorja vseeno prepričajo, da bo režiral. Po prvem branju besedila, ki ga seveda ne razumejo, mora vsebino prirediti. V dom pride nov varovanec Mirko, ki tam zagleda krivca za očetov samomor v povojnih letih. Med njima je vseskozi napeto. Mirko si prizadeva, da bi resnica o očetovi nedolžnosti končno prišla na dan, Bukovca pa, ki je še vedno vpliven in pokvarjen, manipulira z vsemi okrog sebe. Z Ančko, priletno medicinsko sestro, ki je tudi hči domskega varovanca Livja, se zagledata in ona ga prepriča, da bo sodeloval v igri.

“Shakespearova tragedija Hamlet, ki govori o smrti kralja, o zaroti brata Klavdija, sinu, princu Hamletu, ki išče morilca in želi očeta maščevati ... je zelo podobna situaciji med Bukovcem in Mirkom,” še razloži režiser. Zato Mirka večkrat zanese iz vloge v resničnost.

Komedija, ki je nastala v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, govori o človeški pokvarjenosti, lopovščini in primitivizmu, izkoriščanju oblasti v osebne namene, pa tudi o idealizmu in iskanju pravice, ki se tragično konča.

V predstavi, ki je tako komična kakor kritična, in traja približno uro in 40 minut, igrajo Srečko Čebron, Liljana Mavri, Ivan Jedrlinič, Lidija Bensa, Marjan Brumat, Inge Lozej,Olga Srebrnič, Milojka Dobovšek in Robert Cotič, kise ob tem zahvaljujejo Krajevni skupnosti Grgar in Kulturnemu društvu Grgar, da so igro v igri lahko prvič uprizorili v njihovi dvorani, kjer jo bodo v nedeljo spet ponovili.

Sledile bodo reprize 15. marca v Šempasu, 28. marca v Ajdovščini, 4. aprila v Braniku in 25. aprila na Humu.Za izbor kostumov je bila zadolžena Nevenka Tomaševič, za masko Anamarija Valantič. Scenografija ni bogata, imajo pa zato prave rekvizite.


Najbolj brano