Ljubiti in odpuščati

Glasbena kolega in tovariša, ki sta pred leti skupaj ustvarjalav piranskem bendu Eskobars, te dni seveda ne moreta nastopati na odru, kjer glasba zares zaživi in zagrmi. A tako Jure Lesar kakor Bogdan Sojič križem rok ne sedita niti v osami. Nizata nove avtorske pesmi in tudi videospote ...

Jure Lesar (levo) in Bogdan Sojič
Jure Lesar (levo) in Bogdan Sojič 

PIRAN > “In življenje, večje od zvestobe, brez tebe naprej gre brez milosti. In jutri bom močnejši,” v novem singlu Žeja prepeva Jure Lesar in vse siloviteje udriha po akustični kitari.

Jure Lesar

Bogdan Sojič

glasbenik

“Nedavno me je moj 'moment-mentor' Marko Brecelj vprašal, kako sem. Iskreno sem mu odgovoril: 'Osamljen sem in nič se mi ne da, depresija me daje.' Rekel mi je: 'V osamljenosti se lahko zoperstaviš samemu sebi. Pika.' In je prekinil telefonsko zvezo. S svojo izjavo me je navdihnil.”

Z Goliča v Piran, od tišine do divjega plesa

Skladbo je v Piranu posnel s producentom in klaviaturistom Denisom Horvatom, ob njiju igrajo še bobnar David Morgan, kitarist Jan Fanedl in basist Luka Mrdakovič.

Tako krajinsko kakor kadrovsko je povsem primorski tudi videospot: Martin Belac ga je s pomočjo Vaska Vidmarja posnel nad Kraškim robom, na Goliču, kjer Lesar trpko ljubezensko pesem sprva prepeva mirno in ob zadržani glasbeni spremljavi, nakar ob vse bolj pospešenem ritmu teče po cesti in glasno prepevajoč pridrvi v Piran, kjer se glasbenikom na odru Tartinijevega gledališča pridruži še plešoč in poskakujoč pevski zbor: Tonja Senčar, Iva Ivančič, Aleksandra Belle, Brina Klemenčič, Špela Bobič, Sonja Kočevar, Teja Pribac, Katja Dekorti, Teo Collori, Pablo Baez ter Georgios Deep Sea Singers (Danijel Grbec, Robert Letica, Mirko Potočnik, Janko Novak, Darko Mavrič, Marko Jezernik in Lauro Skomina).

“Že ko sem pesem ustvarjal na akustični kitari, sem vedel, da bo živahna, da se bo razpočila,” pravi Lesar. “Njen potek sem si zamislil po zgledu Ravelovega Bolera, ki iz tišine postopoma narašča do veličastne glasbe. Pri Žeji to narekuje že besedilo. Pomembno mi je, da je glasba smiselno povezana z besedami.”

Tako s spomladanskim Parfumom kakor z Žejo napoveduje nov album Je kaj novega, ki bo kakor predlanski Zemljin sin izšel pri založbi Dallas. “Na Zemljinem sinu so bile pesmi z močnejšo osebnoizpovedno noto, na novem pa se ukvarjam zlasti z odnosom med moškim in žensko, od začetne zaljubljenosti do trenj, razhoda in odpuščanja,” pravi Lesar. “Zaradi tehničnih težav album še ni izšel, a se ne mudi. Zdaj ga tako ali tako ne bi mogli predstavljati v živo. Če bodo te razmere trajale, ga bomo morali prek spleta.”

Med karanteno rad seže po knjigi; med pomladno je za naš časopis povedal, da je prebral romana Sinovi in ljubimci D. H. Lawrencea in Steklina Borislava Pekića, nedavno pa ga je navdušil Burroughsov Goli obed. “Je utrgan, obenem obscen in poetičen. Všeč mi je, ker je poln stavkov, ki ti spremenijo mišljenje, odpirajo nove poglede.”

Bogdan Sojič (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Nekaj med nama

Mirno se prične in zatem razpoči tudi pesem Nekaj se med nama dogaja, ki jo je že poleti v videospotu predstavil Bogdan Sojič. “Vsakič ko ne morem te gledat, vedi, da vidim te. In vedno ko nečesa ne rečem, vedi, da rekel bi ti vse,” prepeva bobnar, v katerem se vse glasneje oglašajo ljubezen, strast, strah in up. Sojiča, ki zaigra še na melotron, spremljajo Denis Horvat na klavirju in Hammond orglah, basist Jani Hace ter kitaristi Tadej Košir, Jan Fanedl in Teo Collori. Videospot je posnel režiser Ciril Zupan, sodelovali sta še asistentka kamere Lara Knap ter scenaristka in montažerka Vida Ajdnik, ljubezensko zgodbo pa sta na piranskih ulicah odigrala Brina Šemrl in Nejc Belšak.

Sojiču smo včeraj uvodoma postavili zimzeleno vprašanje: kako gre? “Nedavno me je moj 'moment-mentor' Marko Brecelj vprašal, kako sem. Iskreno sem mu odgovoril: 'Osamljen sem in nič se mi ne da, depresija me daje.' Rekel mi je: 'V osamljenosti se lahko zoperstaviš samemu sebi. Pika.' In je prekinil telefonsko zvezo. S svojo izjavo me je navdihnil, od tistega dne si zapisujem misli. Citate. Modrosti. Nekega dne bom morda izdal knjigo citatov. Citati slehernika, recimo,” pravi v smehu.

Te dni, ko so javni nastopi “globoko pod morsko gladino”, potrebo po pozornosti zapolnjuje tako, da mami igra na kitaro. “Ona pa poje spremljevalne vokale,” pravi Sojič, ki po pesmi Nekaj se med nama dogaja pripravlja nov single Brez tebe. “Vanj sem vtkal tudi eno od izjav, ki mi jih je serviral Marko Brecelj,” pravi. Sicer pa nadaljuje akademski študij jazza na tržaškem konservatoriju. Na daljavo, prek interneta.

Živi glasbi ne kaže dobro, a ponavljati velja refren, da sedanje razmere niso - če uporabimo besedno zvezo iz njegove pesmi - neskončen labirint.


Najbolj brano