Leto, kot ga še niste videli

Closh, stari znanec Primorskih novic, ki je do leta 2007 v mini stripu bogatil rubrike mladinske strani v prilogi 7. val, je letos ponovno zaživel v digitalni obliki na občinskem portalu ekopercapodistria. Ob prelomu leta pa se znova seli na papir. Njegova avtorja, Robert Valčič - Valko in Andrej Erzetič, sta ga skupaj s starima kompanjonoma Rejverjem in Hipijem uokvirila v nadvse simpatičen koledar.

Closheva avtorja Andrej Erzetič (levo) in Robert Valčić - Valko
Closheva avtorja Andrej Erzetič (levo) in Robert Valčić - Valko 

KOPER > 2020, leto, kot ga še niste videli, sta Robert Valčić - Valko in Andrej Erzetič naslovila koledar, ki ni zanimiv le v sliki, temveč tudi v besedi. Valkove mesečne risbe namreč ob določenih datumih na koledarju spremljajo Erzetičevi iskrivi komentarji.

Seznani nas, da je 31. januar “svetovni dan boja proti kajenju (očitno neuspešen)”, da je 24. april “Jurjevo oziroma za ljubitelje glasbe iz bivše države Đurđevdan” ali pa da je 25. maj nekoč bil dan mladosti, “ma danes so že vsi stari”, in da 1. septembra obeležujemo “dan osvoboditve staršev od otrok”. 26. december je po Closhevo “dan 'samostojnosti', ki nas izpod Beograda pripelje pod Bruselj”, 31. december pa je “glavna fešta v letu, ko praznujemo, da smo bolj ali manj preživeli in delamo plane za naslednje leto, ki jih ne bomo uresničili”.

Posebnost Closhevega koledarja je tudi, da ima december 32. dan “za tiste, ki jim je zmanjkalo” in dodatni mesec, trinajstec, “ki bi vsem prav prišel”.

Do zamisli o koledarju so privedle Valkove risbe, ki so nastajale v sklopu oktobrskega risarskega projekta inktober. Zakaj jih ne bi še kako drugače uporabili, sta si rekla z Erzetičem in se lotila dela.

Nepopolna slovnica kot zaščitni znak

Closh je danes ločen 40-letnik z dvema otrokoma, ki ne uporablja telefona in ima nenehno opravka s popravilom svojega spačka. Družbo mu še vedno delata Rejver, uporabnik sodobne digitalne tehnologije in bojda uspešen poslovnež, ter Hipi, družinski človek in vegetarijanec, ki po sili razmer dela v mesnici. Iz njihovih srečanj avtorja ustvarjata smešne prizore, stripovske gage, ki jih načrtno pošiljata v javnost z nelektoriranimi besedili. “To je vedno bil zaščitni znak Closha in od tega ne odstopava,” pravi Valko.

The Closh ima tudi svoj facebook profil

Closh je v svoji neobremenjenosti še najbolj normalen

O tem, zakaj kot družba danes še kako potrebujemo Closha, pa Erzetič razmišlja: “Closh je nastal iz kaosa, v katerem se je naša generacija znašla leta 1991. Po 30 letih je svet še vedno poln neumnosti. Stremimo po tem, da bi imeli denar in bili uspešni, hitimo z dostavo otrok na vse mogoče dejavnosti, vsaj polovica zvez se konča z ločitvijo ... Danes ni več pristnosti, postali smo popolnoma odtujeni sami od sebe. Closh je v svoji neobremenjenosti še najbolj normalen. Živi mentaliteto, ki je danes ni več.”

Kdor bi se v letu 2020 želel nalesti nekaj Closheve sproščenosti, si lahko koledar za 20 evrov priskrbi prek elektronskega naslova info@theclosh.com.


Najbolj brano