Lepo je, ko se oglasijo Kogojevi

Na trgu Kontrada v Kanalu ob Soči bodo drevi ob 19.30 slovesno odprli že 39. mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Letos je posvečen Marjanu Gabrijelčiču, skladatelju in dolgoletnemu dekanu Akademije za glasbo, saj mineva dvajset let od njegove smrti.

Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi se bo tradicionalno pričel na trgu Kontrada.  Foto: Andraž Gombač
Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi se bo tradicionalno pričel na trgu Kontrada.  Foto: Andraž Gombač

KANAL > Prof. Marjan Gabrijelčič se je leta 1940 rodil na Gorenjem Polju nad Anhovim in tam leta 1998 tudi umrl. Študij kompozicije je končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani, specialistični študij pa nadaljeval pri prof. Lucijanu Mariji Škerjancu. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je bil profesor kompozicije in osem let tudi njen dekan.

Njegova glasba bo zazvenela v programu letošnjih Kogojevih dni, sestavljenem na osnovi štiriletnega programa, ki ga je zasnoval lani umrli maestro Anton Nanut, ustanovitelj in umetniški direktor festivala.

Skladbe in slike

Na drevišnjem odprtju bo zbrane poleg župana Andreja Maffija nagovoril Avgust Ipavec, duhovnik in mednarodno uveljavljen skladatelj, ki živi in ustvarja na Dunaju, predsednik Borut Pahor pa ga je spomladi letos odlikoval z medaljo za zasluge. Prejel jo je “za izjemne glasbene stvaritve in promocijo slovenske kulture v tujini”.

Zatem bodo v Galeriji Rika Debenjaka odprli razstavo akademske slikarke iz Trsta Elde Piščanec (1897-1967), ki je v Ljubljani najprej delala kot poštna uradnica. Sprva je obiskovala tečaj pri slikarju Rihardu Jakopiču, pozneje pa se šolala v Zagrebu, Firencah in Parizu. Po uspešni in samosvoji umetniški poti se je osamila in umrla v dvorcu Majpigl v Vinah blizu Celja.

Ob 20.30 bo na Kontradi zazvenel uvodni festivalski koncert. Nastopil bo Slovenski oktet pod umetniškim vodstvom Jožeta Vidica.

Seveda se bodo ustvarjalci in ljubitelji glasbe spomnili tudi nedavno umrlega dolgoletnega predsednika in zadnja leta častnega predsednika sveta Kogojevih dni, pesnika Cirila Zlobca.

Nova glasba v cerkvi

Letošnji festival prinaša deset koncertov, med njimi tri v Italiji: v Trstu, Gorici in Bardu. Odprtju bo v petek, 14. septembra, v kanalski cerkvi sv. Marije Vnebovzete sledil koncert Godalnega kvarteta bratov Feguš. Krstno bodo izvedli skladbo, ki jo je prav za Kogojeve dneve napisal Simon Peter Feguš. Na programu pa so še dela Schuberta, Mihevca in Čajkovskega.

V isti cerkvi bo v sredo, 19. septembra, nastopil Pihalni kvintet Slowind, v sredo, 26. septembra, se festival seli v Kulturni dom Nova Gorica, kjer bo mogoče prisluhniti zboru in orkestru Slovenske filharmonije, dva večera zatem pa bo ponovno v Kanalu koncertiral Komorni orkester Camerata Labacensis.

Učencem osnovne šole iz Kanala se bodo v torek, 2. oktobra, predstavili učenci Glasbene matice Trst, teden zatem bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici nastopil Trobilni ansambel Slovenske filharmonije, v nedeljo, 14. oktobra, se bo v Bardu predstavil Godalni kvartet Nova, v četrtek, 18. oktobra, pa pripravljajo koncert učiteljev v Glasbeni šoli Nova Gorica . Festival se bo v sredo, 24. oktobra, sklenil s koncertom Komornega godalnega orkestra Akademije za glasbo v Kulturnem domu v Trstu.

Sega čez mejo

Festival Kogojevi dnevi, ki ga pripravlja Prosvetno društvo Soča Kanal, je edini slovenski festival resne glasbe, ki se lahko pohvali s skoraj 40-letno tradicijo. Nosi ime primorskega skladatelja Marija Kogoja (1892-1956) in povezuje kraje, ki jih je skladatelj zaznamoval: Kanal in Gorico, kjer se je šolal, Trst, kjer se je rodil, in Ljubljano, kjer je služboval. Vsako leto seže festival poleg Kanala še v druge primorske kraje v Sloveniji in tudi Italiji.


Najbolj brano