Lea Sirk s svojo glasbo osvaja nagrado za nagrado

To, kar so mnogi napovedovali že pred začetkom 38. festivala Melodije morja in sonca, ki se je nekaj pred polnočjo končal v soboto na velikem odru portoroškega avditorija, se je tudi uresničilo. Velika zmagovalka edinega tovrstnega festivala zabavne glasbe na sončni strani Alp, je namreč postala Lea Sirk s skladbo Moj profil. Prejela je posebno nagrado strokovne žirije za glasbo in zbrala največ glasov v skupnem seštevku točk žirij, občinstva v avditoriju ter telefonskega glasovanja.

Lea Sirk je osvojila še največjo festivalsko nagrado pri nas.. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Lea Sirk je osvojila še največjo festivalsko nagrado pri nas.. Foto: Tomaž Primožic/FPA

PORTOROŽ > Lea Sirk, za katero je letos očitno srečno leto, saj je zmagala na Emi in Slovenijo zastopala na Pesmi Evrovizije v portugalski Lizboni s pesmijo Ne, hvala!, je na festivalskem odru portoroškega avditorija nastopila drugič. Prvič je srečo preskušala leta 2007, ko se je v duetu z Jasno Jug in skladbico Povej mi uvrstila na tretje mesto. A na veliki uspeh na portoroškem festivalu je morala čakati kar nekaj let. Zato je sobotna zmaga najbrž še toliko slajša.

“Svojo novo skladbo sem želela predstaviti v tem obdobju in prav festival Melodije morja in sonca je bil najboljši možni termin. Melodije so tu, ni se mi treba voziti v Ljubljano, kar je zame velika prednost. In na domačem terenu je vedno najhuje nastopati, ampak sem prebila tudi ta led,” je dejala po zmagi in prejemu nagrade strokovne žirije za najboljšo glasbo.

V avli Avditorija je na ogled Pregledna razstava ob 40. obletnici prve izvedbe festivala Melodije morja in sonca. Gre za projekt študentov Fakultete za turistične študije iz Portoroža, ki so pod mentorstvom Tomija Brezovca in v sodelovanju s študenti Fakultete za humanistične študije (somentorica dr. Alenka Janko Spreizer) prikazali bogato bero različnih nosilcev zvoka, razstavili promocijsko gradivo, plakate in celo nekaj oblek, ki so jih posebej za to priložnost posodili nekateri zmagovalci minulih let.

Štirinajst skladb, ki so se na Melodijah morja in sonca potegovale za nagrade, so bile med seboj zelo različne. Festivalski navdušenci so ob tem povedali, da na festivalu doslej še ni bilo toliko raznovrstnih pesmi, tako po žanru kot svoji sporočilnosti. Podobno meni tudi velika zmagovalka: “Zdelo se mi je, da bo skladba kot iz vesolja, ker ni vsebovala besed morje, sonce, poletje, barke, poljubi in ljubim te - vse to, kar bi morala skladba za MMS vsebovati. Želela sem nastopiti z drzno vsebino. Glede na to, da je moje glavno občinstvo mladina, sem želela napisati skladbo, ki se bo dotaknila prav njih. Ta festival je bolj za starejše občinstvo kot za mlajše, ampak se je nabralo takšno povprečje točk, da sem lahko zmagala.”

Prva je na veliki oder stopila Steffy in zapela pesem Pa sem šla ter z njo osvojila glasove radijskih postaj, ki so sodelovale v glasovanju - prvi program Radia Slovenija, Radio Koper, Radio Celje, Radio Maribor, Radio Murski val in Radio Sora. Pravo malo presenečenje pa je takoj za njenim nastopom pripravil domačin Bogdan, ki se je prvič predstavil festivalskemu občinstvu. Glasbenik po duši in srcu običajno nastopa na povsem drugačni sceni, a zgodbo z naslovom Kanela je tokrat očitno želel povedati širšemu občinstvu. V pesmi namreč govori o lani zaprtem legendarnem lokalu Kanela na portoroški plaži, ki ga je dolga leta vodila njegova družina. Strokovna žirija, ki ji je predsedovala Marta Zore, ob njej pa so bili še Patrik Greblo, Dajana Makovec, Alesh Maatko in Damjan LevecEperatrizz, je nagradila besedilo.

Organizator je tokrat poskrbel za bolj svežo in prijetno sceno na velikem odru, morda pa bi v prihodnje kazalo nekoliko prevetriti tudi idejo o novih voditeljicah, saj so dolgoletni obiskovalci zabavnoglasbenega festivala najbrž že krepko naveličani enih in istih pogovorov v slogu: oh, kako si krasna v tej obleki in kolikokrat se boš še preoblekla … , da o starih štosih na račun blondink in žensk nasploh tokrat ne govorimo.

Za njim so nastopili ThePlut Family s skladbo Hej DJ, pa Proteus s skladbo Odklop. Skupina iz okolice Idrije je prejela nagrado strokovne žirije za obetavnega izvajalca oziroma avtorja - nagrado Danila Kocjančiča.

Zanimivo pesem z naslovom Passi nel blu sta predstavili bosonogi gostji s Tržaškega, združeni v duetu Swing Deal. V svojem značilnem slogu se je na veliki oder vrnila tudi nekdanja zmagovalka Melodij morja in sonca Manca Špik, ki je za pesem Kjer pomol poljubi morje prejela nagrado strokovne žirije za najboljšo izvedbo. Prejela pa je tudi največ glasov v telefonskem glasovanju.

Poln avditorij se je med glasovanjem dobro zabaval v posebnem šov programu, ki ga je vodil priljubljeni igralec Primož Forte in v katerem je na osnovi scenarija Draga Misleja Mefa orisal štiri desetletja dolgo življenje festivala (dve leti ga ni bilo, zato je bil letošnji 38.). Rdeča nit zgodbe je bil, seveda, lani umrli Berti Rodošek, oče Melodij morja in sonca. S posebnimi glasbenimi točkami so nastopili Oto Pestner, Isaac Palma in Klemen Orter.

Nastopajoče je tudi tokrat v živo spremljal festivalski bend MMS pod vodstvom Tomija Puriča. Glasbene nastope sta povezovali ter med predvajanjem oglasov na televizijskih ekranih duhovičili in skušali kratkočasiti obiskovalce v letnem amfiteatru voditeljici Bernarda Žarn, ki je zamenjala dolgoletnega voditelja festivala Maria Galuniča, in Lorella Flego.


Najbolj brano