Lastovka je poletela k Lenku

Na ljubljanskem gradu so razglasili dobitnika Arsove lastovke, nagrade za najboljšo kratko zgodbo 30. natečaja Radia Slovenija. Naslovi zmagovalne in drugih izbranih zgodb anonimnega natečaja so bili že nekaj časa znani, predsinočnjim pa so razkrili še avtorje besedil. Zmagovalno zgodbo Violina in žiletke je napisal Davorin Lenko iz Spodnje Idrije.

Davorin Lenko je nagrado prejel za kratko zgodbo Violine in žiletke.  Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Davorin Lenko je nagrado prejel za kratko zgodbo Violine in žiletke.  Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

LJUBLJANA, IDRIJA > Strokovna žirija v sestavi Alojzija Zupan Sosič, Diana Pungeršič in Matej Venier je izbirala med 531 zgodbami. Osem jih je uvrstila v ožji izbor. O prvonagrajeni zgodbi Davorina Lenka je žirija med drugim zapisala: “Nagrajena Arsova lastovka Violina in žiletke osvetljuje običajen družinski prizor božične večerje na povsem inovativen način. Na videz preproste povedi postopoma razkrivajo zapletene odnose v najmanjši družbeni celici, hkrati pa preslikavajo občutljive družbene odnose na splošno. V natančni strukturi pripovedi izstopajo zamolki, napovedani z ironijo in izpeljani s humorjem, ter se praviloma iztečejo v tragikomiko.”

Zmagovalno zgodbo ter nekaj Lenkovih pesmi in odlomek iz kratke zgodbe so interpretirali igralci Vesna Jevnikar, Jernej Kuntner, Blaž Šef, Matej Zemljič in Klara Kastelec. Zazvenela je še premierna izvedba skladbe Milka LazarjaSimple pieces v izvedbi tria LJD Ensemble, program sta povezovala Maja Moll in Aleksander Golja.

V ožji izbor za Arsovo lastovko so se uvrstile še zgodbe Boginje in hieroglifi Mihe Zupana, Na prehodu za pešce Roka Groharja, Tujka Sabine Halilović, PotonikaBrigite Mencigar ter zgodbe Plavaj, Matija, plavaj, Strniša, Detela in Feo ter Pekel tu Franja Frančiča. Na sporedu bodo v oddaji Literarni nokturno od 20. do 26. septembra na 1. in 3. programu Radia Slovenija.

Natečaj je sprva imel še kategoriji krajših in daljših besedil, nakar se je osredotočil samo na kratko formo, bodisi po zgledu ameriške književnosti bodisi bolj refleksivno in lirično v slogu slovenske črtice.

Ob jubilejni izdaji natečaja je izšla tudi zvočnica z zmagovalnimi zgodbami od začetka natečaja leta 1992. Zgodbe iz let 2002, 2016 in 2019 (Deset Sabine Koželj Horvat, AvtobusMirjam Furlan Lapanja in Dva tisoč petsto besedManke Kremenšek Križman) bodo prihodnje leto zaživele tudi kot kratke radijske igre.


Najbolj brano