Kraljica, ki te pripelje domov

“Danes mislim nate in trgam zvezdo zate z neba,” prepeva prvi, drugi pa: “Kličem te zdaj, da pokažeš mi pot, zame si vedno sijala.” Koprčan Aleksander Novak opeva kraljico vseh kraljic, medtem ko Postojnčan Matic Marentič sprašuje, “kje sva ostala”. Obe novi pesmi spremljata videospota, z nekaj kliki dosegljiva v spletnem vesolju.

V nekoncertni koronadobi Matic Marentič (levo) in Aleksander 
Novak (desno)  novi pesmi in videospota predstavljata na spletu.
V nekoncertni koronadobi Matic Marentič (levo) in Aleksander Novak (desno) novi pesmi in videospota predstavljata na spletu. 

KOPER, POSTOJNA > “Si pšenica mojih polj, si angel mojih cest, si več kot tisoč drugih in ljubim te zares,” v refrenu nove pesmi prepeva Aleksander Novak, za katerim sta že albuma Želel, želela (2012) in Do dna (2015). Dosedanjim skladbam je dodal novo avtorsko Kraljica vseh kraljic. Videospot, v katerem ob njem nastopi Sabina Pahor, sta Jani in Žan Kolman posnela ob slapu Peračica pri Brezjah na Gorenjskem, kjer Koprčan živi in ustvarja.

Aleksander Novak in Sabina Pahor v videospotu za Kraljico vseh kraljic, ki so ga posneli ob slapu Peračica pri Brezjah.

Matic Marentič

pevec in kitarist

“K sreči v glasbi nisem profesionalno, moje preživetje ni odvisno od nje, zame je hobi, ki pa ga jemljem zelo resno. Tistim, ki se z glasbo preživljajo, pa res ni lahko. Nekateri zdaj živijo od prihrankov, pa še ti hitro kopnijo.”

Pravi, da navdih najde zlasti v lastnem življenju: “Pišem o ljubezni, o prijateljstvu, o pogledu na življenje, o spominih, o vsakdanu, kot slaboviden pišem tudi skladbe za ranljive skupine.” Izkusil je že marsikaj, ugotavlja, “od igranja na ulicah do nastopov na festivalih, od zavrnitev do toplih sprejemov, od velikih padcev do ponovnih vzponov, od bolečin in solz do iskanja novih poti, sreče in velike ljubezni”.

Oda ljubezni je tudi Kraljica vseh kraljic, skozi katero kantavtorja spremljajo kitarist Marko Hrvatin, klaviaturist Mitja Bobič in basist Jan Baruca, slednji tudi avtor aranžmaja in produkcije.

Kakor drugim glasbenikom je tudi Novaku letos po vodi splavalo več nastopov in koncertov: “To se je seveda poznalo, finančno sem teže posnel novo pesem, z zaslužkom od nastopov pa bi lahko letos posnel vsaj še dve. Ob izdaji singla sem na srečo imel nekaj nastopov na televizijskih in radijskih postajah, za kar sem hvaležen.”

Ta posebni čas skuša čimbolj izkoristiti: “Pišem nove pesmi in tudi snemam, izdal jih bom prihodnje leto. Od spomladanske karantene vse do danes sem še bolj ustvarjalen kot kdaj prej. Razmere očitno spodbujajo mojo ustvarjalnost, nove misli in pisanje novih zgodb iz vsakdana. Najbrž ker je motilcev pozornosti v tem času manj. Ne moreš na kavo v bar, sesti med ljudi in poslušati o njihovih življenjih, slediti novicam in podobno, ampak greš hodit sam v gozd, ob reki, jezeru, morju ... Kavo vzameš s seboj in sedeš na klopco, se poglobiš vase, in misli so še čistejše.”

Tako iz človeka prihajajo nove, drugačne, še bolj osebnoizpovedne zgodbe, ugotavlja: “Ko vse umira, se zapira, začneš pogrešati čisto običajne navade, morda gostilno, najbližjo domu, a hkrati moraš ostati pozitiven in videti svetlo prihodnost. Vse se bo spet obrnilo na boljše, za nas in za naše otroke.”

Gradiva za naslednji album mu ne manjka, ima ga celo za dvojni album: “V teh razmerah pa bo vprašanje le, če bom finančno dovolj močen za izdajo albuma tudi v fizični obliki. Sicer ga bom, če ne bo šlo drugače, do poletja izdal na spletu.”

Kje sva ostala

“Danes je len dan, vse težko se zdi,” je prepeval v lanskem Lenem dnevu, ki se še bolje poda letošnjim razmeram. “Gledam cesto, ki pelje me domov. Nikjer se nič ne dogaja,” v novi pesmi Kje sva ostala, prav tako pospremljeni z videospotom, ugotavlja Matic Marentič. Mlad postojnski roker je nase prvič opozoril, ko je na Festivalu novih skladb FeNS v Kopru leta 2013 zmagal s pesmijo 005, ta mesec pa je na spletu objavil videospot s pesmijo, ki jo je podpisal njegov izkušenejši primorski glasbeni kolega Kevin Koradin.

Matic Marentič (foto: Miha Dolenc)

“Kevin je slišal mojo lansko pesem Len dan, všeč mu je bila barva mojega glasu in način petja, poiskal me je na facebooku, spoprijateljila sva se in rekla, da bi lahko tudi sodelovala,” pravi Marentič. “V začetku poletja sva sklenila, da bova kot rokerja seveda posnela rokersko pesem, sicer ne pretrdo, ampak prijazno radijskim valovom. Kevin, ki je avtor tako besedila kakor glasbe, mi je pesem predstavil z demo posnetkom. To je izpoved človeka, ki išče svojo pot in se, ne glede na vse, kar ga doleti, vedno vrne na isto pot, ki ga vodi spet domov. Seveda je tu pomembna ljubezen ...”

Koradin je v sodelovanju s producentom Petrom Penkom poskrbel tudi za glasbeno spremljavo v skladbi Kje sva ostala, videospot z Marentičem kot protagonistom pa sta Maj Valerij in Janez Škrinjar posnela v parkirni hiši za Bežigradom v Ljubljani, v štirih urah. “V skladu z današnjimi razmerami smo se odločili za hitro in čim preprostejše delo,” pravi Marentič.

V sporočilu za javnost so poleg rocka omenili še country, blues in grunge iz devetdesetih let. “Name je dejansko najbolj vplival prvi, že prihajam iz bolj rokerske družine,” pravi. “Pomemben pa je bil tudi metal. Poslušal sem vse mogoče, od Iron Maiden do Michaela Jacksona in Bryana Adamsa.”

Prepeva in kitaro igra v bendu V. Dimenzija, ki pa mora trenutno zaradi prepovedi prehajanja med občinami mirovati. “Člani ustvarjamo vsak v svojem domačem studiu, zamisli si izmenjujemo prek facebooka in čakamo na boljše čase,” pravi. Prav tako je vaje z zaostritvijo ukrepov moral prekiniti bend Norton, v katerem igra z očetom, postojnskim županom Igorjem Marentičem.

“To so čudni in težki časi za vse, seveda tudi za glasbenike,” pravi Matic Marentič. “K sreči v glasbi nisem profesionalno, moje preživetje ni odvisno od nje, zame je hobi, ki pa ga jemljem zelo resno. Tistim, ki se z glasbo preživljajo, pa res ni lahko. Nekateri zdaj živijo od prihrankov, pa še ti hitro kopnijo.”

Pred časom je še razmišljal o albumu: “Nameraval sem ga izdati letos, a se mi zaradi razmer to ne zdi smiselno. Zdaj niti prave promocije s koncerti ne moreš izpeljati. Bomo počakali.”


Najbolj brano