Koraki do igralske stvaritve

Slovensko stalno gledališče bo v tem mesecu odprlo svoje prostore mladim, ki si želijo aktivnega stika s prepričljivim igralskim nastopom. Nepridobitniško goriško društvo Mladinski dom in konzorcij Slovik prirejata namreč že drugo leto delavnice v okviru projekta Spretno(ra)sti, ki je nastal s podporo Dežele Furlanije Julijske krajine.

Docentka delavnic Spretno(ra)sti, igralka Urška Bradaškja (v sredini), je ena od 
protagonistk uspešnice SSG Čudovita. Foto: Luca Quaia
Docentka delavnic Spretno(ra)sti, igralka Urška Bradaškja (v sredini), je ena od protagonistk uspešnice SSG Čudovita. Foto: Luca Quaia

Organizacija človeških virov in projektno vodenje, marketing in učinkovita komunikacija, retorika in govorništvo, socialna in državljanska odgovornost so teme, ki jih izobraževalni projekt obravnava letos, z namenom pridobivanja kvalificiranih in motiviranih kadrov na raznih poklicnih področjih. Tečaji so namenjen mladim od 16. do 35. leta starosti.

Organizatorji se približujejo zainteresiranim v raznih krajih dežele, kjer je slovenska narodna skupnost doma: v Trstu, Gorici in Špetru. Dramska igralka Ana Facchini, članica igralskega ansambla SNG Nova Gorica, je na Goriškem in v Benečiji že predavala na temo Odrski govor in umetniška beseda. Njena analiza različnih primerov odrskih besedil in izrazov (monolog, dialog, verz, pripovedna oblika, predavanje) bo snov delavnice v Trstu 25. marca.

Marca, aprila in maja pa bo igralka in pedagoginja Urška Bradaškja vodila v raznih krajih dežele predavanja s skupnim naslovom Ustvarjalni igralec. Tržaški del omenjene delavnice, Koraki do igralske stvaritve, je 11. marca obravnaval elemente, ki jih igralec uporablja pri ustvarjanju odrske resničnosti in pri oblikovanju dinamike igralskih odnosov. Goriška delavnica Igrati s celim telesom pa bo aprila poglabljala temo nujnega spoznavanja lastnega “inštrumenta”, ki se odziva na igralske napotke in na domišljijo. Biti igralsko prepričljiv pa bo tema srečanja v Špetru, ki se bo osredotočilo na metodo poljskega igralca, režiserja in producenta, dolgoletnega direktorja newyorškega Actors Studia Lee Strasberga. Urška Bradaškja Morato je koprska igralka in gledališka pedagoginja, dejavna na področju gledališča, filma in televizije. Sodeluje tudi s Slovenskim stalnim gledališčem kot gostja, trenutno v zasedbi uspešnice ČudovitaJureta Karasa. Čeprav ponudba predvideva serijo tečajev, se zamudniki lahko vpišejo tudi na posamezna srečanja.


Najbolj brano