Ko zazvenijo Monet, Van Gogh ...

V tržaškem gledališču Rossetti bodo drevi z velikega odra odzvanjala impresionistična likovna dela, ki so še vedno del kolektivnega imaginarija. Zgodovino impresionizma tokrat na osupljivo kuliso slikajo besede in glasba.

V zgodovino impresionizma gledalce popeljeta Marco Goldin in 
pianist ter avtor izvirnih skladb Remo Anzovino.  Foto: Simone di Luca
V zgodovino impresionizma gledalce popeljeta Marco Goldin in pianist ter avtor izvirnih skladb Remo Anzovino.  Foto: Simone di Luca

TRST > La grande storia del impresionismo - Velika zgodovina impresionizma je gledališko-glasbena pripoved Marca Goldina in vse bolj mednarodno uveljavljenega pianista in skladatelja Rema Anzovina. Prvi, pripovedovalec in avtor koncepta, je umetnostni zgodovinar, kustos odmevnih razstav in eden največjih italijanskih poznavalcev impresionizma.

Z iskrivo pripovedjo gledalca popelje skozi zgodovino nastanka in razcveta umetniške smeri, ki še danes navdihuje. V dveh urah, razdeljenih v pet sklopov, “občinstvo popelje tako v gozd v Fontainebleauju, kjer so se mladi impresionisti, od Moneta, Pissarra, Sisleya do Renoirja, sredi sedemdesetih let 19. stoletja srečevali in ustvarjali, kakor v Nadarjev atelje, prizorišče znamenite razstave impresionistov, po kateri so na pariško sceno vstopili še Cézanne, Degas in Gauguin, ter likovnice, kot sta Berthe Morisot in Američanka Mary Cassatt”. Zaključni dejanji predstave sta posvečeni Vincentu van Goghu in Paula Gauguinu. Da bi likovno obdobje pred očmi gledalcev zaživelo tudi v privlačnih podobah, sta poskrbela video ustvarjalca Fabio Massimo Iaquone in Luca Attilii.

Nekatera najbolj znana dela svetovne umetnosti in njihovi avtorji pa so navdihnili tudi skladatelja in pianista Rema Anzovina. Ta na odru izvaja avtorsko glasbo, ki bo sredi decembra izšla na treh ploščah od petih, zbranih v skupnem glasbenem boksu. Prejemnik letošnje nagrade srebrni trak (nastro d'argento) za glasbo iz treh filmov - Hitler proti Picassu, Monetove ninfe in Van Gogh med pšenico in nebom -, od katerih jih bo več odzvanjalo tudi na tržaškem odru, posebej prevzemajo ustvarjalni projekti, pri katerih glasba črpa navdih iz drugih umetniških svetov. V minulem letu je koncertiral na Japonskem, nedavno pa je svoje ustvarjanje predstavil tudi na treh nastopih v ZDA. Njegova nova plošča vsebuje glasbo za dokumentarni film o Fridi Kahlo Frida. Viva la vida.


Najbolj brano