“Ko igramo, ga pač bounca”

Dvanajsti maj ni samo obletnica prve uprizoritve Molièrovega Tartuffa, je tudi dan, ko bo luč sveta ugledal prvi album istrskega tria Pantaloons. Ob tej priložnosti so se David Nik Lipovac, Aljaž Markežič in Luka Belič danes dopoldne oglasili v koprskem uredništvu Primorskih novic in predstavili nekaj skladb z novega albuma.

Pantaloons so v treh letih ustvarjanja nastopili na številnih odrih. 
Tako doma kot tudi v tujini.  Foto: Alenka Penjak
Pantaloons so v treh letih ustvarjanja nastopili na številnih odrih. Tako doma kot tudi v tujini.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > Studijski prvenec živahnega tria nosi naslov Zbounce. “Ko igramo, ga pač bounca (poskakuje, op.a.),” v svojem nagajivem slogu naslov razloži saksofonist Luka Belič. Poleg enajstih novih pesmi je na albumu slišati tudi gostujočega raperja Urha Mlakarja, bolj znanega pod psevdonimom UM, ki je eno izmed skladb popestril s svojimi raperskimi vložki.

Kot so to pred časom storili Zmelkoow, so tudi Pantaloons s svojo igrivo neposrednostjo centralno redakcijo koprskega uredništva našega časnika danes dopoldne za dobre pol ure spremenili v malo koncertno prizorišče in odigrali tri skladbe, ki jih je moč slišati na novem albumu. Prva izmed njih, Rinse and Repeat, je svoje mesto našla že na EP, ki ga je skupina izdala oktobra leta 2019 v samozaložbi. Na albumu Zbounce jo, tako kot vse ostale pesmi z EP, lahko slišimo v novi preobleki.

“Kreker” zgolj bled spomin na epidemijo

Druga, ki je odmevala z oken na ulici OF, nosi naslov Kreker. Zanjo fantje pravijo, da je zanje še edina pesem, ki ohranja spomin na polpretekle dogodke iz njihovih življenj. “Zgodba o nastanku skladbe je enostavna. Nekaj ur pred večernim koncertom v Ljubljani se je začela kulturna slika v državi zaradi epidemije rušiti. Preden smo krenili proti Ljubljani, so nam organizatorji javili, da koncert odpovedujejo. V luči dogajanja je nastala pesem, ki smo jo posvetili enemu vidnejših odločevalcev takratne oblasti,” nonšalantno pripomni Belič.

Slišati je bilo še skladbo Joe Parsley, ki je, tako kot mnoge, nastala iz improvizacij. “Vse je skupek glasbe, ki jo poslušamo, ki jo izvajamo in s katero smo ta tri leta našega obstoja rasli,” pojasni bobnar David Nik Lipovac.

Združujejo nezdružljivo

To, da prihajajo iz različnih glasbenih, pa tudi poklicnih ozadij, bi utegnilo marsikateremu bendu začrtati temačno usodo. A Pantaloons te razlike brez dvoma izkoriščajo v svoj prid. Lipovac kot šolani bobnar skrbi za to, da njihova glasba stoji na trdnih bobnarskih temeljih. Kot pravi programer Markežič iz ozadja zvočno sliko poveže v celoto, Belič pa s svojo agronomsko izobrazbo pantaloonsovski golaž začini s ščepcem igrivosti in nagajivosti. “Združujemo nezdružljivo in iz tega prihaja glasba,” Belič povzame delovanje zasedbe.

Naslovnico albuma Zbounce je ustvarila Aida Čehić, postrprodukcijsko delo pa so fantje zaupali Janu Bajcu Funi, sicer znanemu kot .čunfa, ki bo 21. maja pred koncertom Pantaloonsov segreval občinstvo v Centru mladih Koper. Na odru se jim bosta pridružila Urh Mlakar - UM in Jurica Prodan iz zasedbe Techno Vikings. Še pred tem se bo zasedba mudila v ljubljanski Cukrarni, kjer bo 19. maja premierno odigrala album v celoti.


Najbolj brano