Zvesti, ostri, potrpežljivi - svetovljani

Novinar in urednik Tone Hočevar ni nikoli skrival naklonjenosti do živali, še posebej do psov, saj ima pomembno mesto tudi pri razvoju slovenske kinologije. V knjigi Kosmata druščina pa je nanizal lepo število pripetljajev iz svojega življenja, v katerem so ga vedno zvesto spremljali psi različnih velikosti, pasem, barv. Še danes ga. Vsak od 26 psov mu je veliko dal.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

Da je pes človekov najboljši prijatelj, ni le oguljena fraza, ampak dejstvo, ki ga na zelo slikovit način v knjigi Kosmata druščina bralcem predstavlja Tone Hočevar.

Redki so Slovenci, ki ne poznajo Toneta Hočevarja, saj je aktualno družbeno dogajanje posredoval tako s televizijskih zaslonov kot s številnih časopisnih strani, in sicer v najrazličnejših vlogah. Je novinar, urednik, avtor številnih člankov in dokumentarcev ter dopisnik, dolgoletni sodelavec RTV Slovenija in časopisa Delo. Bil je tudi novinar, urednik in soustanovitelj televizijske oddaje O živalih in ljudeh.

Povsod po svetu pa so njegovo družino spremljali psi. Služboval je na različnih koncih sveta, v Mehiki, na Kubi in v Italiji, ter se nemalokrat znašel v najbolj viharnih trenutkih zgodovine: v Nikaragvi v času vojne, v Gvatemali in Salvadorju v času državnih udarov, v Berlinu ob padcu zidu, v Mozambiku kot opazovalec Združenih narodov …

Družabniki in “sodelavci”

“Veliko, res veliko so prispevali, da sem se marsikje dokopal do ozadij in resnic, ki jih sicer ne bi poznal. V Mehiki, na Kubi in v Italiji. Vozili smo jih s seboj, z letalom iz Mehike v Ljubljano in potem spet na Kubo, pa nazaj v Ljubljano,” je Hočevar o psih zapisal že v svojih spominih, naslovljenih Skušnjave.

V Kosmati druščini oriše številne dogodivščine navihanih, ostrih, lovskih, čuvajskih, razstavnih, terapevtskih, majhnih in velikih psov. Nezamenljivih družabnikov. Med njimi so bili tudi mešanci, azilni psi, najdenčki obeh spolov, ki so Hočevarjevim bogatili življenje, včasih pa jim ga celo reševali. V otroštvu so največji vtis nanj naredili nemški ovčarji.

Tone Hočevar: Kosmata druščina, KUD Sodobnost International, 328 strani, cena: 28,90 evra

Legendarni slovenski novinar je v knjigi opisal tudi razvoj posameznih pasem, orisal je razvoj slovenske kinologije, katere pomemben del je bil, pa razstave psov ... “Danes se z njimi ukvarjamo kot s člani družine,” poudarja.

Prvi je bil Miško. In prvi njegovi psi so bili v Kosezah, kjer je Tone odraščal, odvezani, saj takrat ni bilo toliko prometa na cestah kot sedaj. Psi so pri Hočevarjevih vedno živeli v hiši in samo za kratek čas so imeli le po enega pasjega prijatelja. Tudi zdaj ima Tone Hočevar kar tri pse. Podroben seštevek njegovih dosedanjih pasjih spremljevalcev se ustavi šele pri številki 26 psov.

Psi so mu širili obzorja

Tonetu Hočevarju so psi, kot pravi, pomagali širiti obzorja. Tudi ljudi so mu pomagali spoznavati in mu odpirali vrata, ki so se zdela priprta ali tesno zaprta. S knjigo Kosmata druščina se tako skuša oddolžiti vsem kužkom, ki so ga kdaj spremljali in bili njegovi zvesti “sodelavci”, poslušalci ter družinski člani.

Hočevarjevi pasji sopotniki so bili tudi primerno šolani in vzgojeni. Videli so dobršen del sveta in zato doživeli več vremenskih in temperaturnih sprememb. A vedno so bili pripravljeni na sobivanje s svojim lastnikom in njegovo družino. Bili so tudi zelo potrpežljivi drug do drugega. Vse najboljše lastnosti psov avtor ilustrira in predstavi to živalsko vrsto v vsej svoji veličini. Opiše tako nešteto pozitivnih izkušenj po vsem svetu kakor tudi kraje psov in nesreče.

Knjiga Kosmata druščina odstira nove vidike novinarjeve poklicne poti, predvsem pa je to pripoved o Hočevarjevi zvesti druščini. V razburljivih pripovedih se zrcali družbena resničnost, prepletena z osebno noto.


Najbolj brano