Zimske vzpone bi mu zavidali tudi današnji alpinisti

Različni avtorji so v knjigi z naslovom Franc Setničar (1875-1945), kancler in alpinist, ki jo je izdala Goriška Mohorjeva družba, osvetlili življenje tega goriškega duhovnika, malo poznanega, a zato nič manj pomembnega lika primorske preteklosti.

Različni avtorji:  $@ Franc Setničar 
(1875-1945), kancler in alpinist, 
Goriška Mohorjeva družba, 
136 strani, cena 15 evrov
Različni avtorji: $@ Franc Setničar (1875-1945), kancler in alpinist, Goriška Mohorjeva družba, 136 strani, cena 15 evrov 

Urednik Peter Černic v uvodnih mislih navaja, da je pobuda o tem, da bi se s knjigo počastilo spomin na sicer malo poznani, a zato nič manj pomemben lik primorske polpreteklosti, prišla leta 2016 s strani dr. Karla Bonuttija. Zakaj torej potreba, da se popiše življenjsko pot te bržkone vsaj nekoliko samosvoje, a plodovite, vsestranske osebnosti? Pričujoče delo Franca Setničarja predstavi kot “priljubljenega vzgojitelja, zglednega upravitelja, talentiranega glasbenika, pionirja slovenskega zimskega alpinizma, kot tudi vestnega nadškofijskega uradnika, ki je nenavadno dolgo opravljal službo nadškofijskega kanclerja”.

V kolikor se osredotočimo na samo metodologijo nastanka knjige, velja izpostaviti, da je bila osrednja težava avtorjev manko arhivskih virov, zato so bili ti omejeni predvsem na uporabo arhiva goriške nadškofije. Te sta pregledala in v delu predstavila zgodovinarja Ivan Portelli in Renato Podbersič mlajši.

Kot sekundarni vir je pri nastanku samega dela služil pregled slovenskega časopisnega periodičnega tiska. Peter Černic se je pri tem osredotočal v pri vrsti na analizo lokalnega goriškega tiska (Soča, Primorski list, Gorica, Gorička straža in Goriški list), znotraj domene specializiranega tiska s področja glasbe in planinstva pa ne gre prezreti revije Cerkveni glasbenik in Planinskega vestnika. V nadaljevanju knjige so nam predstavljena pričevanja, ki jih v poglavju z naslovom Spomini na strica Saveria obudi njegova nečakinja Lucia Fantuzzi. Setničarja predstavi kot duhovnika z izjemnim posluhom do sočloveka, kot zavzetega in marljivega kanclerja, kot vzgojitelja, ki je v mladini želel vzbuditi ljubezen do gora.

Nečakinja v nadaljevanju osvetli njegovo ljubezen do gora. “Poznal je vse vrhove Julijskih Alp, ker se je sam povzpel nanje. Njegova običajna telovadnica je bil Triglav, ki ga je preplezal kar sedemdesetkrat. Na vrh je dospel celo v ledu in si tako pridobil prvenstvo v zimskem plezanju,” med drugim zapiše Lucia Fantuzzi, ki svojo pripoved zaključi s predstavitvijo enega zadnjih zavezniških bombardiranj Gorice, v katerem življenje izgubi tudi Franc Setničar.

Podobno pripoved ponudi bralcu tudi Karl Bonutti, ki je msgr. Franca Setničarja spoznal kot petletni otrok, kasneje pa z njim opravil tudi več planinskih tur (tudi vzpon na Triglav). Protagonista knjige predstavi tudi kot glasbenika z izjemnim posluhom. Pri tem ne gre prezreti, da je Franc Setničar uspešno zaključil tudi semester na glasbenem konservatoriju v Regensburgu. Kot izjemnega glasbenika in priljubljenega pedagoga Setničarja spoznamo tudi s pomočjo pričevanja slovenskega pesnika, kulturnega delavca in planinca ter planinskega publicista Ludvika Zorzuta (1892-1977), ki je v stik z njim prišel kot gojenec goriškega Alojzijevišča.

Med zapisi iz Planinskega vestnika, ki sklenejo pričujoče delo, izstopa eden redkih zapisov izpod peresa samega Franca Setničarja, v katerem je opisal svoj s fotografijo dokumentiran zimski podvig - štiriindvajset ur trajajoči samostojni vzpon na popolnoma zasnežen in zaledenel Triglav. Zapis, ki brez dvoma vzame sapo tudi v današnjih razmerah izkušenemu alpinistu.

Čeprav avtorji dela Franc Setničar (1875-1945) kancler in alpinist obžalujejo najverjetnejšo izgubo prenekaterih avtorjevih lastnoročnih zapisov, med drugi tudi korespondence s kanonikom Wolfom iz časa prve svetovne vojne, kot ne nazadnje tudi koračnice, ki mu naj bi jo posvetil duhovnik in skladatelj Vinko Vodopivec, pa pričujoče delo navkljub temu pozabi iztrga pomembne fragmente iz življenja in dela tega primorskega domoljuba.

ROBI ŠABEC, Primorski dnevnik


Najbolj brano