Zadnji veliki bitnik

Duhovit, angažiran, vitalen je veliki ameriški poet, zdaj tudi lepo poslovenjen.

Ameriški pesnik italijanskega rodu Lawrence Ferlinghetti je zadnji še živi veliki bitniški literat - 24. marca bo dopolnil 99 let! Za njim je divja pot: očeta je izgubil že pred rojstvom, moževa smrt pa je mater duševno zlomila, zato so siroto vzgajali sorodniki v Franciji. Po trdem otroštvu in vrnitvi v ZDA je Ferlinghetti diplomiral iz novinarstva, se med drugo svetovno vojno bojeval na oceanih, zatem na newyorški univerzi Columbia magistriral iz književnosti in doktoriral na pariški Sorbonni. V Parizu sta nanj pomembno vplivala T. S. Eliot in Ezra Pound, med iskanjem lastnega izraza pa se je od njiju odmaknil. Po vrnitvi v ZDA si je v San Franciscu ustvaril družino, začel izdajati pesniško revijo City Lights, odprl istoimensko knjigarno in ustanovil zgodovinsko pomembno založbo.

Kerouac, Ginsberg, Burroughs in Corso so že dolgo pokojni, Ferlinghetti pa je še pred tremi leti domala sočasno objavil kar tri knjige. Leta 2012 je zavrnil nagrado madžarskega PEN-a in kot razlog navedel kljubovanje Orbanovemu desničarskemu režimu.

Prva samostojna knjižna predstavitev njegovega dela v slovenskem prevodu prinaša temeljit pregled zbirk iz let 1955-2014, priložena pa sta še dva pesnikova razmisleka o poeziji.


Najbolj brano