Vznemirljiva gradnja katedrale

Angleškega pisatelja Kena Folletta (1949) slovenski bralci poznamo že nekaj desetletij.

Ken Follett ob svojem kipu v glavnem baskovskem mestu Vitoria-Gasteiz.
Ken Follett ob svojem kipu v glavnem baskovskem mestu Vitoria-Gasteiz. 

V osemdesetih smo se družili z njegovimi vohunskimi oziroma kriminalnimi zgodbami, kot so Ključ za Rebeko, Igla in Bomba, v zadnjih sedmih letih smo s trilogijo, sestavljeno iz romanov Propad velikanov, Svetovna zima in Rob večnosti, potovali skozi 20. stoletje, zdaj pa je k nam prišel še z največjo uspešnico Stebri zemlje.

Prvi roman iz trilogije Kingsbridge je bil za Kena Folletta v več pomenih ozemlje, na katerega ga je sicer vleklo, hkrati pa ni bil prepričan, ali naj tja stopi. Z idejo, da bi napisal zgodovinski roman o gradnji katedrale, se je nekdanji novinar londonskega časnika Evening News namreč začel spogledovati, ko se je že uveljavil kot pisec kriminalnih romanov. “Klovni naj ne bi igrali Hamleta, popzvezdniki naj ne bi pisali simfonij. In jaz naj ne bi tvegal svojega slovesa in napisal nečesa, kar ni značilno zame in se zdi preveč ambiciozno,” se spominja kolebanja. A nezadržno ga je vleklo v srednji vek, navduševala ga je gradnja katedral in leta 1986 se je končno lotil romana s to tematiko. Knjiga, ki jo je pisal tri leta in tri mesece, je postala njegova največja uspešnica: od leta 1989 so roman prodali v več kot 25 milijonih izvodov.

Ken Follett: Stebri zemlje, prva knjiga trilogije Kingsbridge (prvi del), prevedel Uroš Kalčič, Mladinska knjiga, 496 strani, cena 34,99 evra.

Follett je Stebre zemlje postavil v 12. stoletje, ko je Anglijo zajelo brezvladje; kralj Henrik I. ostane brez naslednika, v klobčiču spletk in okrutnih bitk za oblast pa se znajdejo tudi prior Philip, ki želi zgraditi največjo katedralo na svetu, njegov arhitekt - zidar Tom - in plemkinja Aliena. Monumentalno zgodbo, v kateri bodo uživali ljubitelji zgodovinskih romanov, je Follett oblikoval v trilogijo Kingsbridge. Stebri zemlje so pred desetimi leti dobili nadaljevanje Svet brez konca, letos pa še epilog Ognjeni steber.


Najbolj brano