Vse o joti od Ljubljane, Primorske do Italije

Klemen Košir, mojster izdajanja kuharskih knjig v samozaložbi, ki so za nameček vedno tudi zelo lično oblikovane, je z najnovejšo knjigo Ojtajota ponovno zadel v polno.

Klemen Košir je pred Ojtajoto objavil štiri avtorske kuharske knjige, Fao 37.2.1, Plava, Kruh moj vsakdanji in Namazi za mizo, od katerih so bile na slovenskem knjižnem sejmu kar tri razglašene za najlepšo knjigo.

Nič drugače ni bilo z Ojtajoto, ki je letos prav tako osvojila naziv najlepše oblikovane knjige. Zasluga gre spet njegovi dolgoletni oblikovalki Anji Delbello ter koprski ilustratorki Nini Mršnik, ki je poskrbela za zelo izvirne portrete.

Klemen Košir: Ojtajota, ilustrirala Nina Mršnik, samozaložba, 152 strani, cena 26 evrov.

A knjiga prepriča tudi vsebinsko. Klemen Košir, ljubitelj terenskega dela, je od Ljubljane, Goriške, Krasa, hrvaške Istre do bližnje Italije raziskoval različice jot. Še posebej ga je, na primer, zanimalo, zakaj v Istri jota ne vsebuje krompirja. Vse pomenke je sočno zabeležil in zapisal recepte.

Že začne na začetku, in sicer kako kisati zelje v kozarcu, vse nadaljnje recepte pa je tako zapisal, da je postopek kuhe čim bolj logičen in enostaven. Z vprašanjem, od kod izhaja jota, se ni ukvarjal. Premalo je pisnih virov, na katere bi se lahko oprl, zato se je prepustil ljudem in njihovim zgodbam.


Najbolj brano