Tisti, ki so ga oboževali

V romanu Tisti, ki smo ga poznali francoska pisateljica Catherine Cusset bralca popelje skozi vzpone in padce prijatelja Thomasa.

Catherine 
Cusset: $@  
Tisti, ki smo 
ga oboževali, 
prevedel 
Iztok Ilc, 
Mladinska knjiga,
 254 strani, 
cena 29,99 evra.
Catherine Cusset: $@ Tisti, ki smo ga oboževali, prevedel Iztok Ilc, Mladinska knjiga, 254 strani, cena 29,99 evra. 

Thomas Bulot, ime je seveda izmišljeno, ni slehernik. Je pameten, izobražen in očarljiv. Prijatelji ga kličejo Bulle, Mehurček. Brez njega bi bilo na tem svetu manj smeha, ugotavlja avtorica in njegova prijateljica Catherine Cusset, ki je aprila gostovala v Ljubljani. Zgodbo pripoveduje v drugi osebi, s čimer nagovarja prijatelja, ki ga ni več, ki se je na koncu osemdesetih let preselil v ZDA in se začel vzpenjati po tekmovalni lestvici tamkajšnjega akademskega sveta.

Sprva mu kaže dobro, je priljubljen, uspešen in zagnan. Ve, kaj mora storiti. Kakor pri vseh se tudi v njegovem življenju nekatera vrata zaprejo. Nato se odpre okno in kasneje le še lina. Dokler ni več odprtih poti in ne vidi več možnosti, upanja.

Cussetova s svojim pisanjem ne obsoja, ampak beleži in skuša razumeti. Ljudje imajo vendarle, kot nekoč pripomni Thomas, tudi notranje življenje. Zgodba protagonista je zgodba človeka, ki je ujet v spiralo (ne)zmožnosti, pričakovanj, razočaranj, osamljenosti in strahu, iz katere se ne more iztrgati.


Najbolj brano